Zougla Newsroom
Έπειτα από την κινητοποίηση πολλών Ιταλών γιατρών στη γειτονική χώρα, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κοινό θεραπευτικό πρωτόκολλο για θεραπεία σθενών με Covid-19 στο σπίτι, υγειονομικοί και γιατροί από άλλες χώρες έχουν αρχίσει να οργανώνονται για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Σε κάποιες χώρες μάλιστα, όπως εξηγεί στο Zougla.gr o δικηγόρος που εκπροσωπεί τους Ιταλούς γιατρούς, Έρικ Γκριμάλντι, «έχει υπάρξει ενδιαφέρον για τις θεραπείες αυτές από γηροκομεία, ακόμα και από υπουργεία Υγείας».
Ο δικηγόρος Γκριμάλντι, από τον περασμένο Μάρτιο κατάφερε μέσω των κοινωνικών δικτύων να φέρει σε επαφή πολλούς Ιταλούς γιατρούς, προκειμένου να καταθέσουν την εμπειρία τους όσον αφορά τις θεραπείες στο σπίτι ασθενών με κορωνοϊό, αλλά και να ανταλλάξουν πληροφορίες για φάρμακα. Μέσω της ομάδας αυτής η οποία σήμερα αριθμεί περίπου 64.000 μέλη, και πολλούς επιστήμονες, βοηθήθηκαν πάρα πολλοί ασθενείς από το σπίτι και σώθηκαν πολλές ζωές. Παράλληλα από την εμπειρία στη μάχη με τον κορωνοϊό αλλά και από τα δεδομένα που προέκυψαν, μια ομάδα 200 Ιταλών γιατρών
Ο Έρικ Γκριμάλντι εκπροσώπησε επίσης ένα σύνολο γιατρών του ίδιου γκρουπ, οι οποίοστις θεραπείες ασθενών με κορωνοϊό στο σπίτι. Παρόλο που η Ιταλία είχε απαγορεύσει τη χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου σε ασθενείς με Covid-19, το ΣτΕ αποφάσισε να ακυρώσει αυτή την απόφαση.
Σύμφωνα με τον Γκριμάλντι, ο σκοπός όλων αυτών των ενεργειών είναι να μπορούν να σωθούν όσοι περισσότεροι ασθενείς γίνεται στο σπίτι και να μειωθούν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία και στις εντατικές. Να μπορούν οι γιατροί από όλες τις χώρες να ανταλλάσουν πληροφορίες με βάσει την εμπειρία τους με τον κορωνοϊό και να δημιουργούνται θεραπευτικά σχήματα επιτυχημένα. Ήδη στην Αθήνα το κίνημα αυτό το εκπροσωπεί ο Άγγελος Σαρατσίνι.
«Το γκρουπ αυτό ονομάζεται , σε κάθε περιοχή, και σήμερα αριθμεί περίπου 63 με 64 χιλιάδες άτομα, μεταξύ αυτών γιατροί, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, νοσοκόμοι, βιολόγοι, φυσιοθεραπευτές. Δημιούργησα ένα δίκτυο με γκρουπ τα οποία στη συνέχεια δημιούργησαν ομάδες στο Whats App μέσα από τις οποίες οι ειδικοί επικοινωνούν μεταξύ τους και υποστηρίζουν όλους εκείνους τους ασθενείς που είναι θετικοί στον κορωνοϊό», λέει στο zougla.gr.
«Κατά τον Μάρτιο, κατάφερα να φέρων σε επαφή Ιταλούς γιατρούς από διάφορες περιοχές της χώρας για να κάνουν μια σύγκριση όσον αφορά τις τρέχουσες θεραπείες αλλά και να κάνουν συγκρίσεις σχετικά με τα φάρμακα που χρησιμοποιούσαν για τις θεραπείες ασθενών στο σπίτι. Kι αυτό γινόταν την ώρα που πολλοί Ιταλοί ασθενείς έμεναν στο σπίτι παίρνοντας μόνο παρακεταμόλη και περίμεναν με αναπνευστικά προβλήματα , ενώ σε άλλες περιοχές χρησιμοποιούσαν την υδροξυχλωροκίνη με την αζυθρομικήνη. Και από τον Μάρτιο, εξαιτίας αυτών των γιατρών σώθηκαν πολλά άτομα», προσθέτει.
«Αυτό το θεραπευτικό πρωτόκολλο που δημοσιεύσατε, δημιουργήθηκε από την εμπειρία και τις αποδείξεις. Περίπου 200, 220 ίσως 250 γιατροί από το γκρουπ μου, δικτυώθηκαν μέσω Wats App και για περίπου δύο μήνες έκαναν συγκρίσεις όσον αφορά τα φάρμακα που χρησιμοποιούσαν για τις θεραπείες ασθενών στο σπίτι. Από αυτές τις συγκρίσεις δημιουργήθηκε αυτό το θεραπευτικό πρωτόκολλο, το οποίο στη συνέχεια εξετάστηκε από το επιστημονικό συμβούλιο, μιας επιτροπής στην οποία είμαι ιδρυτής και πρόεδρος, πρόκειται για την "επιτροπή για το δικαίωμα για θεραπεία Covid-19 στο σπίτι". Το συμβούλιο έκανε σύσκεψη και δημιούργησε το θεραπευτικό αυτό πρωτόκολλο το οποίο αποτελείται από 3 φάσεις, τη φάση 0, τη φάση 1 και τη φάση 2. Το πρωτόκολλο αυτό το οποίο είδατε και γνωρίζετε ήδη κοινοποιήθηκε στις ΗΠΑ», τονίζει και προσθέτει:
«Τον γιατρό, ο οποίος πρέπει να θεραπεύσει τον ασθενή με κορωνοϊό, πρέπει να τον αφήσεις, σύμφωνα με τον όρκο του Ιπποκράτη τη δυνατότητα να θεραπεύσει τον ασθενή με οποιοδήποτε φάρμακο έχει σιγουριά και αποτελεσματικότητα. Ακόμα και αν δεν υπάρχει μια σιγουριά και αποτελεσματικότητα αλλά το φάρμακο είναι κατάλληλο και δεν έχει σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες ο γιατρός πρέπει να το χρησιμοποιήσει για να ψάξει να βρει οποιοδήποτε όπλο για να έχει στη διάθεσή του για να θεραπεύσει στην πρώιμη φάση στο σπίτι τον κορωνοϊό. Και μπορώ να σας πω με σιγουριά πως αυτοί οι γιατροί θεράπευσαν εκατοντάδες άτομα στο σπίτι και είδη μέσω του γκρουπ μας που υποστηρίζομε τους ασθενείς με Covid-19 από τον Αύγουστο έως σήμερα έχουμε θεραπεύσει εκατοντάδες άτομα χωρίς να χάσουμε κανέναν».
Σε ερώτηση για το εάν όλα αυτά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα μπορούν να αλλάξουν εξαιτίας των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού ο Ιταλός δικηγόρος απαντά:
«Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω διότι δεν είμαι γιατρός, είμαι δικηγόρος μην το ξεχνάμε. Ένα πράγμα σίγουρο… είναι ότι από τη στιγμή που τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται στην πρώιμη φάση… από την υδροξυχλωροκίνη μέχρι το αντιφλεγμονώδες, το αντιβιοτικό,και στη συνέχεια στην αρχή της φάση 2, κορτιζόνη και ηπαρίνη… πάντα με τη χρήση μετρητή κορεσμού οξυγόνου και πάντα με τη συμβουλή του γιατρού, διότι δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου θεραπεία, εγώ λέω πως μπορούμε να θεραπεύσουμε και να σώσουμε πολλά άτομα. Δυστυχώς έγιναν λάθη κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη των γιατρών που βρίσκονται στο μέτωπο, στα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία δόθηκαν από το Ιταλικό κράτος, χωρίς να τα συζητήσουν με τους γιατρούς που έδιναν τη μάχη. Ένα νοσοκομείο πριν υιοθετήσει ένα πρωτόκολλο θα πρέπει να το θέσει σε διαβούλευση σε αυτούς τους γιατρούς που αντιμετωπίζουν την ασθένεια στο σπίτι».
«Είμαι σε επικοινωνία ήδη με ιατρούς από το Περού, από τη Βολιβία, από την Κολομβία. Επίσης έχω έρθει σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Υγείας της Μάλτας ο οποίος ήθελε να ενημερωθεί για το θεραπευτικό μας πρωτόκολλο. Aκόμα με ιδιοκτήτη γηροκομείου στη Ρουμανία ο οποίος ήθελε να υποβάλλει το συγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο στον υπουργό Υγείας. Την ίδια ώρα είστε εσείς στην Ελλάδα που το δημοσιεύσατε λόγω του Άγγελου Σαρατσίνι, ο οποίος είναι μέλος του γκρουπ μου και εκπρόσωπος στην Αθήνα. Αύριο έχω μια συνέντευξη σε γαλλικό Μέσο Ενημέρωσης, διότι είμαστε σε επικοινωνία και με τους Γάλλους γιατρούς οι οποίοι δημιουργούν μια επιτροπή για τις θεραπείες στο σπίτι… Εάν ο ιός αντιμετωπιστεί στο σπίτι με τη βοήθεια των γιατρών οι οποίοι όμως θα πρέπει να συνταγογραφούν σωστά φάρμακα και με την βοήθεια της Πολιτείας για να πάνε στο σπίτι των ασθενών, εάν υπάρξει ενίσχυση τoυ συστήματος , αυτή η μάχη κερδίζεται στο σπίτι και στο νοσοκομείο θα νοσηλεύονται λίγα άτομα. Kαι δεν θα έχουμε γεμάτα νοσοκομεία και δεν θα χρειάζονται όλες αυτές οι ΜΕΘ», καταλήγει.
Δείτε τι δήλωσε ο δικηγόρος Έρικ Γκριμάλντι στο zougla.gr: