Αντικαταθλιπτικό εξπρές

 
Ένα πειραματικό αντικαταθλιπτικό φάνηκε ότι βελτιώνει την διάθεση μέσα σε μία ώρα και είκοσι λεπτά, τη στιγμή που τα υπάρχοντα φάρμακα το επιτυγχάνουν σε μερικές εβδομάδες.


Το υπό μελέτη φάρμακο με την κωδική ονομασία AZD6765 έχει ήδη δοθεί πειραματικά σε ασθενείς με κατάθλιψη στο πλαίσιο σχετικής μελέτης και διαπιστώθηκε ότι το ένα τρίτο αυτών παρατήρησαν μείωση κατά 50% της έντασης και της βαρύτητας των συμπτωμάτων τους μέσα σε μία ώρα και είκοσι λεπτά από την λήψη της αγωγής. Αντίστοιχη βελτίωση σημείωσε μόνο το 15% όσων πήραν εικονικό φάρμακο. Το φάρμακο παρεμποδίζει το νευροδιαβιβαστή γλουταμάτη να προσδεθεί στους αντίστοιχους υποδοχείς του εγκεφάλου.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι ακόμη νωρίς για να θεωρηθεί ότι βρέθηκε ένα νέο αντικαταθλιπτικό με διαφορετικό μηχανισμό δράσης σε σύγκριση με τα υπάρχοντα για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η έρευνα ήταν πολύ μικρή και έγινε σε 22 ασθενείς. Ο δεύτερος είναι ότι η βελτίωση της διάθεσης ήταν μικρής διάρκειας, λιγότερο των δυο ωρών. Ο επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να διερευνήσουν με ποιο τρόπο μπορεί να παραταθεί η δράση του φαρμάκου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό Biological Psychiatry.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *