Αντιγήρανση: Τι να περιέχει η διατροφή μιας 50χρονης για να μείνει για πάντα νέα

Το μυστικό της ευημερίας και της μακροζωίας βρίσκεται στο πιάτο μας και μάλιστα σε προϊόντα που προσφέρει απλόχερα η φύση, όπως οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, όσες γυναίκες καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης, ιδίως πρωτεΐνης από φυτικές πηγές, αναπτύσσουν λιγότερες χρόνιες ασθένειες και έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι συνολικά πιο υγιείς καθώς γερνούν.

Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερες από 48.000 γυναίκες, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικά λιγότερες καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη, καθώς και λιγότερη έκπτωση της γνωστικής και ψυχικής υγείας, σε εκείνες που συμπεριλάμβαναν περισσότερες πρωτεΐνες στη διατροφή τους από πηγές όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, όσπρια και ζυμαρικά, σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν λιγότερες.

«Η κατανάλωση πρωτεϊνών στη μέση ηλικία συνδέθηκε με την προώθηση της καλής υγείας στην τρίτη ηλικία. Διαπιστώσαμε επίσης ότι η πηγή της πρωτεΐνης έχει σημασία. Το να λαμβάνετε την πλειονότητα της πρωτεΐνης σας από φυτικές πηγές στη μέση ηλικία, συν μια μικρή ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης φαίνεται να ευνοεί την καλή υγεία σε μεγαλύτερες ηλικίες» δήλωσε ο Andres Ardisson Korat, επιστήμονας στο HNRCA και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η έρευνα παρακολούθησε γυναίκες επαγγελματίες υγείας -ηλικίας μεταξύ 38 και 59 ετών- από το 1984 έως το 2016, που είχαν καλή σωματική και ψυχική υγεία κατά την έναρξη της μελέτης. Οι ερευνητές εμβάθυναν σε χιλιάδες έρευνες που συλλέγονταν κάθε τέσσερα χρόνια από το 1984 έως το 2016 σχετικά με το πόσο συχνά οι άνθρωποι έτρωγαν ορισμένα τρόφιμα για να εντοπίσουν τη διαιτητική πρωτεΐνη και τις επιπτώσεις της στην υγιή γήρανση.

Υπολογίζοντας πρώτα την πρόσληψη πρωτεϊνών, οι ερευνητές στη συνέχεια έκαναν μια σύγκριση μεταξύ της διατροφής των γυναικών που δεν εμφάνισαν 11 χρόνιες ασθένειες ή η σωματική τους λειτουργία και η ψυχική τους υγεία ήταν σε καλύτερη κατάσταση, με τη διατροφή εκείνων που τελικά ασθένησαν.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερη πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, η οποία το 1984 ορίστηκε ως πρωτεΐνη που λαμβάνεται από ψωμί, λαχανικά, φρούτα, πίτσα, δημητριακά, ψητά, πουρέ πατάτας, ξηρούς καρπούς, φασόλια, φυστικοβούτυρο και ζυμαρικά, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς μέχρι τα επόμενα χρόνια και να έχουν αντίστοιχα καλή ψυχική υγεία. Ωστόσο, όσες κατανάλωναν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη, όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, γάλα, ψάρια ή θαλασσινά και τυρί, είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς καθώς γερνούσαν.

Ειδικότερα για τις καρδιακές παθήσεις, η υψηλότερη κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης συνοδεύτηκε από χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης («κακής» χοληστερόλης), αρτηριακής πίεσης και ευαισθησίας στην ινσουλίνη, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα, μαζί με αυξημένο ινσουλινοειδή αυξητικό παράγοντα, ο οποίος έχει ανιχνευθεί σε πολλαπλούς καρκίνους.

Η πρωτεΐνη από τα γαλακτοκομικά (κυρίως γάλα, τυρί, πίτσα, γιαούρτι και παγωτό) δε συσχετίστηκε σημαντικά με την καλύτερη κατάσταση της υγείας στην τρίτη ηλικία.

Παρόλα αυτά, η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε ότι τα οφέλη της φυτικής πρωτεΐνης μπορεί να προέρχονται από τα συστατικά των φυτικών τροφίμων και όχι αποκλειστικά από την πρωτεΐνη. Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό φυτικών ινών, μικροθρεπτικών συστατικών και ευεργετικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες.

Ο Δρ Ardisson Korat δήλωσε επίσης ότι απαιτούνται δεδομένα από άλλες ομάδες, καθώς η μελέτη εξέτασε κυρίως λευκές γυναίκες που εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη. Όμως τα μέχρι στιγμής ευρήματα της ομάδας υποστηρίζουν τη σύσταση να τρώνε οι γυναίκες το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους με τη μορφή φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων, αν και θα πρέπει επίσης να καταναλώνουν ψάρια και ζωικές πρωτεΐνες για την περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και βιταμίνη Β12.

Διαβάστε ακόμη...