Αντιεπιληπτικό φάρμακο ένοχο για γενετικές δυσμορφίες

vrefoi.medium.jpg

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας εκτιμούν ότι η βαλπροάτη, ένα αναντικατάστατο φάρμακο για τη θεραπεία της επιληψίας, έχει προκαλέσει τουλάχιστον 450 γενετικές δυσμορφίες σε βρέφη που εκτέθηκαν σε αυτό κατά τη διάρκεια της κύησης στη Γαλλία.

Στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα εκτιμάται ότι 425-450 βρέφη που γεννήθηκαν ζωντανά ή νεκρά στο διάστημα 2006-2014 και φέρουν γενετικές δυσμορφίες είχαν εκτεθεί στη βαλπροάτη ενώ βρίσκονταν στη μήτρα. Ο αριθμός αυτός προκύπτει με αναγωγή στο σύνολο της Γαλλίας των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στην περιφέρεια Ροδανού-Άλπεων.

Το φάρμακο αυτό κυκλοφορεί στο εμπόριο εδώ και δεκαετίες. Στη Γαλλία περιέχεται στο σκεύασμα Depakine που παρασκευάζεται από τη φαρμακοβιομηχανία Sanofi. Περιέχεται όμως και σε πολλά άλλα γενόσημα φάρμακα.

Από την 1η Μαρτίου, η προειδοποίηση για τις έγκυες γυναίκες που περιλαμβάνεται ήδη στις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου θα αναγράφεται επίσης πάνω στο κουτί, δήλωσε ο γενικός διευθυντής των γαλλικών υπηρεσιών υγείας Μπενουά Βαλέ.

Η βαλπροάτη είναι φάρμακο πρώτης επιλογής για τους επιληπτικούς, όμως χρησιμοποιείται επίσης και για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Εδώ και αρκετά χρόνια ωστόσο έχει μπει στο στόχαστρο καθώς θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση δυσμορφιών – κατά 10% – αλλά επίσης και τον κίνδυνο διανοητικής καθυστέρησης ή αυτισμού στα παιδιά. Οι τελευταίοι αυτοί κίνδυνοι διαπιστώθηκαν μετά το 2000, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης γενετικών δυσμορφιών ήταν γνωστός από τη δεκαετία του 1980.

Από το 2014 στις ευρωπαϊκές χώρες συνιστάται να μην συνταγογραφείται το φάρμακο αυτό σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (15-49 ετών) ή σε εγκύους, παρά μόνο εάν τα εναλλακτικά σκευάσματα αποδειχθούν αναποτελεσματικά ή μη ανεκτά από τον οργανισμό τους. Στη Γαλλία, μεταξύ 2006-2014 οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που λαμβάνουν τη βαλπροάτη μειώθηκαν από τις 125.000 στις 93.000.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *