Ανθεκτικά βακτήρια σε ρέματα και ποτάμια

FAB1627CBFB38EF4D39AF78B91BE42BA.jpg

  Η τρικλοζάνη, μια αντιβακτηριδιακή ουσία που περιέχεται σε προϊόντα, όπως για παράδειγμα οι οδοντόκρεμες, τα αποσμητικά, τα σαπούνια και τα απορρυπαντικά, φαίνεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων σε ρέματα και ποτάμια, σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό «Environmental Science and Technology».

Τα αστικά λύματα, οι διαρροές στις εγκαταστάσεις αποχέτευσης και οι υπερχειλίσεις των υπονόμων είναι οι τρόποι με τους οποίους η συγκεκριμένη ουσία καταλήγει στα νερά των ρεμάτων και των ποταμών.

Η Emma Rosi-Marshall, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, τονίζει ότι «Η αντίσταση που αναπτύσσουν τα βακτήρια εξαιτίας της ουσίας τρικλοζάνη έχει πραγματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Εξηγεί, μάλιστα, ότι «Η συγκεκριμένη ουσία οδηγεί σε αλλαγή των βακτηριακών κοινοτήτων, που φυσιολογικά υπάρχουν στους βιότοπους αυτούς, διακόπτοντας έτσι τον κύκλο ζωής των υδρόβιων οργανισμών. Επιπλέον, συνδέεται με την αύξηση της αντίστασης των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, γεγονός που οδηγεί στη μείωση της αποτελεσματικότητας των τελευταίων».

Ωστόσο, τα ευρήματα των ειδικών δείχνουν ότι η επεξεργασία των λυμάτων στις ειδικές εγκαταστάσεις μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά την ουσία αυτή από τα λύματα.

Η παραπάνω μελέτη είναι η πιο πρόσφατη όσον αφορά τη συνεχή προσπάθεια των ειδικών να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις που έχουν τα συνθετικά αντιβιοτικά τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον μας.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *