Ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση των «ταινιών»

 
Ευκολότερη θα γίνει στο μέλλον η αντιμετώπιση ενός παρασίτου που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους, μιας και διαβάστηκε το γονιδίωμά του.


Πρόκειται για τις «ταινίες», ένα παράσιτο που ζει στο έντερο και ήταν γνωστό ήδη από την αρχαιότητα. Ευθύνεται για επικίνδυνες ασθένειες όπως η εχινοκοκκίαση, οι οποίες συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες τροπικές χώρες. Επιπλέον, δημιουργούν προβλήματα στους κτηνοτρόφους, καθώς πλήττουν τα ζώα, προκαλώντας σημαντικές ζημίες κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές από το βρετανικό ινστιτούτο γενετικής Wellcome Trust Sanger, που αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα τού παρασίτου, πιστεύουν πως ορισμένα ήδη υπάρχοντα φάρμακα για άλλες παθήσεις μπορούν να αξιοποιηθούν και εναντίον των «ταινιών».

Τα ενήλικα παράσιτα μπορούν να ζήσουν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα στο έντερο, αλλά οι προνύμφες τους μπορούν να εξαπλωθούν στο σώμα, εωσότου τελικά προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις ή και θάνατο σε μερικές περιπτώσεις. Οι κύστες που δημιουργούν οι «ταινίες», εξαπλώνονται στα εσωτερικά όργανα και τους ιστούς του σώματος σαν καρκίνος, πυροδοτώντας διάφορες επιπλοκές, όπως τύφλωση και επιληψία.

Οι μολύνσεις από τις «ταινίες», σύμφωνα με τους επιστήμονες, «είναι εξαπλωμένες ανά τον κόσμο και οι καταστροφικές επιπτώσεις τους είναι συγκρίσιμες με αυτές της σκλήρυνσης κατά πλάκας και του κακοήθους μελανώματος».

Παρόλο που είναι από τα πρώτα παράσιτα, τα οποία έγιναν γνωστά στους ανθρώπους, η αποτελεσματική θεραπεία τους έχει αποδειχτεί πολύ δύσκολη. Οι κύστες των «ταινιών» αντιμετωπίζονται με χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση, όμως με αυτές τις θεραπείες δεν αποφεύγονται οι παρενέργειες, γι’ αυτό προκύπτει η ανάγκη νέου τύπου φαρμακευτικών θεραπειών.

Αναλύοντας αυτήν τη φορά το DNA αυτών των παρασίτων, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι πλέον ανακάλυψαν γενετικούς «αδύναμους κρίκους», τους οποίους μπορούν να εκμεταλλευτούν μέσω φαρμάκων, που θα επιφέρουν απενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων και πρωτεϊνών των «ταινιών». Για να γίνει όμως αυτό, θα απαιτηθούν νέες έρευνες και κλινικές δοκιμές μέσα στα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *