Ανησυχία ΔΗΜΑΡ για την έλλειψη φαρμάκων στον ΟΚΑΝΑ

 
Τον κίνδυνο έλλειψης φαρμάκων υποκατάστασης στον ΟΚΑΝΑ επισημαίνουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουδούρης Οδυσσέας, Μάρκου Κατερίνα, Οικονόμου Βασίλης, Ψύρρας Θωμάς.


Όπως αναφέρουν οι τέσσερις βουλευτές, οι μονάδες του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της έλλειψης φαρμάκων υποκατάστασης που χορηγούνται στους χρήστες ναρκωτικών.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Όπως επισημαίνει ο OKANA σε σχετικό έγγραφό του προς το υπουργείο Υγείας και το οποίο δημοσιεύεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο:

«Ο Οργανισμός από τον μήνα Οκτώβριο 2012 με την επιχορήγηση που λαμβάνει δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε δαπάνες προμήθειας φαρμάκων υποκατάστασης για τους ασθενείς, πάγιες δαπάνες, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνία, καταβολή εισφορών και κρατήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο, καθώς και χρέη που έχουν ήδη δημιουργηθεί στον Οργανισμό».

Σήμερα, οι μονάδες χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ λειτουργούν με όσα αποθέματα έχουν, όσον αφορά στα φάρμακα για τη θεραπεία των χρηστών, ενώ το προσωπικό του Οργανισμού και των μονάδων αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην πληρωθεί για τον μήνα Οκτώβριο.

Να σημειωθεί ότι για το τρέχον έτος η χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, η οποία έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό, είναι το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ, δεν επαρκεί για την κάλυψη των δαπανών.

Αίτημα του Οργανισμού είναι η εφαρμογή της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΟΚΑΝΑ και του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων. Σύμφωνα με τη σύμβαση το ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να χορηγήσει στον Οργανισμό 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία και τη λειτουργία των νέων θεραπευτικών μονάδων χορήγησης υποκατάστατων στα δημόσια νοσοκομεία. Μέχρι σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει χορηγήσει τα 10 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΚΑΝΑ σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εφαρμοστεί η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΕΛΠΝΟ και ακολούθως να καταβληθούν στον Οργανισμό τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τη δημιουργία και τη λειτουργία των νέων θεραπευτικών μονάδων χορήγησης υποκατάστατων στα δημόσια νοσοκομεία;

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *