Ανέστειλαν μονάδα του ΟΚΑΝΑ

 
Με απόφαση της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ την 1η Ιανουαρίου 2013 «ανεστάλη» αιφνίδια η λειτουργία της κινητής ιατρικής μονάδας ΟΚΑΝΑ – ΕΚΑΒ, της μοναδικής που παρείχε επείγουσα προ-νοσοκομειακή περίθαλψη στο κέντρο και την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.


Η κινητή μονάδα λειτουργούσε σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ από το 1997 και η συνεισφορά της ήταν ουσιαστική καθώς παρείχε επείγουσα ιατρική βοήθεια, σε χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, καθώς και σε άλλα περιστατικά που έχρηζαν άμεσης αντιμετώπισης.

Ενδεικτικά παρατίθενται στατιστικά στοιχεία απολογισμού του ΟΚΑΝΑ για το έτος 2012:

Κινητή ιατρική μονάδα ΟΚΑΝΑ

Έτος 2012

Συνολικός αριθμός κλήσεων

2605

Συνολικός αριθμός ατόμων στα οποία παρασχέθηκαν υπηρεσίες

2183

Αριθμός εξαρτημένων ατόμων στα οποία παρασχέθηκαν υπηρεσίες

1528

Μη χρήστες

655

Κρίσιμη κατάσταση-υπερ δοσολογία (overdose)

537

Σύμφωνα με τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία, τουλάχιστον 50 περίπου χρήστες το μήνα που κινδύνευε η ζωή τους από υπερδοσολογία, λάμβαναν άμεση ιατρική βοήθεια, προλαμβάνοντας πιθανές απώλειες ζωών.

Παρά την αύξηση του αριθμού των χρηστών και των οξυμένων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η αύξηση φορέων HIV, παθολογικά προβλήματα, αγγειοχειρουργικά, ψυχιατρικά, κ.λπ., η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ υποβαθμίζει την παροχή περίθαλψης, ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα γι αυτήν την κατηγορία των συμπολιτών μας.

Επιπρόσθετα, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ βαρύνεται με την επιεικώς απαράδεκτη αντιμετώπιση των εργαζομένων της κινητής μονάδας, αφού η ανακοίνωση της αναστολής έγινε αιφνιδιαστικά παραμονές Πρωτοχρονιάς (28-12-2012), χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή τους.

Επειδή, η «αναστολή λειτουργίας» της κινητής μονάδας ΟΚΑΝΑ θα έχει ως συνέπεια να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αλλά ούτε και ανεκτή με επίκληση οικονομικών προβλημάτων,

Επειδή, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στους εργαζόμενους στον ΟΚΑΝΑ,

Επειδή, η επαναλειτουργία της κινητής ιατρικής μονάδας κρίνεται αναγκαία, οι βουλευτές που κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ρωτούν με ποια αιτιολογία πάρθηκε η εν λόγω απόφαση. Τον ρωτούν επίσης εάν έχει γίνει εκτίμηση των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει η διακοπή λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας και ζητούν να μάθουν τι μέτρα προτίθεται να λάβει και πότε θα επαναλειτουργήσει αλλά και να υποστηριχτεί και αναβαθμιστεί η συγκεκριμένη μονάδα.

Την ερώτηση κατέθεσαν οι: Βασίλης Κυριακάκης, Μαρία Μπόλαρη, Μαρία Τριανταφύλλου, Ρένα Δούρου, Χαρά Καφαντάρη, Γιάννης Σταθάς, Σοφία Σακοράφα, Ευγενία Ουζουνίδου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Νίκος Μιχαλάκης, Όλγα Γεροβασίλη, Σταύρος Κοντονής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Στέφανος Σαμοΐλης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Μαρία Διακάκη, Δημήτρης Κοδελας, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Κατερίνα Ιγγλέζη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Μπάρκας, Κώστας Ζαχαριάς, Δημήτρης Γελαλής.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *