Συνέντευξη Θάνος Ξυδόπουλος
Τα ετήσια ραντεβού στο μεγαλύτερο και πιο εξειδικευμένο νοσοκομείο της Χώρας για δερματολογικές παθήσεις φτάνουν τα 150.000. Ο διοικητής του «Ανδρέας Συγγρός», καθηγητής Δερματολογίας Αλέξανδρος Στρατηγός, μιλώντας στο zougla.gr μας παρουσιάζει σε πλήρη διάσταση τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου, το οποίο κάθε χρόνο αναβαθμίζεται σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής.
Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής του Κέντρου Μελανώματος & Καρκίνου Δέρματος, Καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα του προληπτικού δερματολογικού ελέγχου σημειώνει, ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να φοβούνται ή να αναβάλλουν την επίσκεψη στον δερματολόγο τους, εάν δουν κάτι ανησυχητικό στο δέρμα τους. Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγό σήμερα δεν έχουμε έχουμε σαφή στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο δέρματος στην Ελλάδα. Όπως και σε όλες τις περιπτώσεις νεοπλασιών, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου δέρματος μπορεί να σώσει τη ζωή των ασθενών. Μελάνωμα συνήθως απαντάται σε ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών, με ιστορικό έντονης έκθεσης στον ήλιο, κυρίως λόγω εργασίας. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια συναντούμε μελανώματα και σε νεαρότερες ηλικίες.
Σε ποια περίπτωση απευθυνόμαστε στο Κέντρο Μελανώματος
«Οι ασθενείς που παρατηρούν οτιδήποτε ανησυχητικό στο δέρμα τους πρέπει να απευθύνονται άμεσα στον δερματολόγο τους ή και στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», αν το επιθυμούν (μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1535). Στο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος απευθύνονται ασθενείς υψηλού κινδύνου, καθώς και ασθενείς με παλαιότερη διάγνωση καρκίνου δέρματος, οι οποίοι και παρακολουθούνται σε μακροχρόνια βάση. υπάρχει πιθανή διάγνωση καρκίνου δέρματος, αλλά και ασθενείς με βλάβες στις οποίες απαιτείται κάποια κλινική συνεκτίμηση.
Tο VECTRA χαρτογραφεί σε real time τις δερματολογικές ογκολογικές ασθένειες
Η δωρεά του μηχανήματος VECTRA WB360 έρχεται σε συνέχεια της συνολικής ανακατασκευής του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος, η οποία ολοκληρώθηκε το 2018 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος και λειτουργικός χώρος, ο οποίος υποδέχεται καθημερινά περισσότερους από 40 ασθενείς με δερματοογκολογικές παθήσεις, επιτελώντας ένα σημαντικό έργο απέναντι σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη νόσο, που εξελίσσεται σε σύγχρονη μάστιγα: από το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και μόνο, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 1.000 νέα κρούσματα μελανώματος και καρκίνου του δέρματος, γεγονός που μεταφράζεται σε επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας. Το νέο κέντρο, με εμβαδόν 250 τετραγωνικά μέτρα (τριπλάσιο από εκείνο του προηγούμενου χώρου), διαθέτει τέσσερα εξεταστήρια, χώρο μικροεπεμβάσεων, χώρο προσωπικού, καθώς και αίθουσα βιβλιοθήκης, διασκέψεων και συνεντεύξεων ασθενών. Το σπουδαίο αυτό έργο του Κέντρου Μελανώματος έρχεται από σήμερα να θωρακίσει το VECTRA WB360, το οποίο αποτελεί συνώνυμο της ιατρικής καινοτομίας και έρευνας στον τομέα της Δερματολογίας.
Τα πλεονεκτήματα
Η τρισδιάστατη απεικόνιση που μπορεί και προσφέρει το συγκεκριμένο μηχάνημα μέσα από 92 κάμερες, οι οποίες τραβούν μια στιγμιαία φωτογραφία, αποτελεί το μέλλον της Δερματολογίας και της Δερματολογικής Ογκολογίας, αφού παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται όλες οι βλάβες ενός ασθενούς ταυτόχρονα, όπως και οι μεταβολές τους στον χρόνο.
Μια 3D καταγραφή καλύπτει σχεδόν όλο το δέρμα του ασθενούς, εξοικονομώντας χρόνο στη φωτογράφιση και βελτιώνοντας την άνεση του ασθενούς.
Οι 3D εικόνες υψηλής ευκρίνειας μειώνουν την απαιτούμενη ποσότητα κοντινών εικόνων.
Οι ενσωματωμένοι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης που περιέχει το VECTRA WB360 επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη συγκέντρωση όλων των βλαβών του δέρματος ενός ασθενούς, ενώ παρέχουν και το πλεονέκτημα της σύγκρισης σε εξακολουθητικές φωτογραφίσεις.
Πρακτικά, η τρισδιάστατη εικόνα, οι φωτογραφίες από κοντά, τα χαρακτηριστικά αναζήτησης και οι σημειώσεις του γιατρού παρέχουν το κλινικό ιστορικό.
Στην αρχική του εφαρμογή, το μηχάνημα θα χρησιμοποιείται για ασθενείς με ιστορικό μελανώματος ή με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (ιστορικό προηγούμενου καρκίνου δέρματος, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ιστορικό έντονης έκθεσης στον ήλιο με πολλαπλά εγκαύματα κ.ά.). Στην πορεία, η χρήση του δύναται να επεκταθεί σε υγιή άτομα για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, καθώς και σε άλλους δερματολογικούς ασθενείς, για την παρακολούθηση ενός μεγάλου εύρους δερματολογικών νοσημάτων, όπως της ψωρίασης, της λεύκης, των πομφολυγωδών νοσημάτων, για τη διαχείριση εγκαυμάτων κ.ά.
Σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό τα 1660 κέρινα προπλάσματα αφροδισίων και δερματικών νόσων
Το 1912 δημιουργήθηκε το Μουσείο Κέρινων Προπλασμάτων στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός» παρόμοιο με αυτό του Νοσοκομείου St. Louis του Παρισιού. Εμπνευστής και αρχικός κατασκευαστής ήταν ο ίδιος ο καθηγητής Γεώργιος Θ. Φωτεινός , ο οποίος σπούδασε στο Παρίσι από το 1902 – 1905 και επεδίωξε να μάθει την Τέχνη αυτή κοντά στον περίφημο κατασκευαστή Jules Baretta, που όμως αρνήθηκε πεισματικά να μεταδώσει τη γνώση του. Τελικά, συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Βερολίνο και με την υποστήριξη του καθηγητού Lassar, έπεισε τον Καθηγητή προπλασμάτων του Μουσείου της Πανεπιστημιακής κλινικής του Βερολίνο, γλύπτη Kasten, να τον μυήσει στην τεχνική αυτή.
Το Μουσείο του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός» περιέχει 1660 κέρινα προπλάσματα αφροδισίων και δερματικών νόσων που αρχικά δημιουργήθηκαν από τον καθηγητή Γ. Θ. Φωτεινό και συνεχίστηκαν από ειδικά εκπαιδευμένους τεχνίτες όπως τον ζωγράφο Κ.Χ. Μητρόπουλο (Σχολή Καλών Τεχνών , 1892).
Στη συνέχεια, την κατασκευή των κέρινων προπλασμάτων συνέχισε ο γιος του Γεώργιος Κ. Μητρόπουλος, που όπως αναφέρεται από τους παλιούς εργαζόμενους του Νοσοκομείου, ξεπέρασε στην τέχνη και τον πατέρα του, ο οποίος από την αγάπη του στην εργασία αυτή, έμενε μέσα στο Νοσοκομείο.
Τα κέρινα προπλάσματα του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός» χρησιμοποιήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα ως εκπαιδευτικό υλικό και είναι εφάμιλλα αυτών του Μουσείου του St. Louis του Παρισιού. Από τη μεγάλη συλλογή των κέρινων προπλασμάτων του Μουσείου «Α. Συγγρός», τα 12 είναι προσωπική δωρεά προς τον καθηγητή Γ. Θ. Φωτεινό από το “Hôpital du Midi” του Παρισιού.
Ο καθηγητής Γ.Θ. Φωτεινός δώρισε το 1913 στη Στρατιωτική Σχολή του Παρισιού Val de Grace, μετά από παράκληση του αρχιάτρου Arnaud, αρχηγού της στρατιωτικής υγειονομικής αποστολής στην Ελλάδα, εξήντα (60) προπλάσματα που απεικόνιζαν βλάβες από κρυοπαγήματα και τραύματα των μαχητών – στρατιωτών της πολιορκίας του Μπιζανίου. Αυτά δε αποτελούν μόνιμα εκθέματα του μουσείου της παραπάνω Σχολής και φυλλάσσονται σε ειδική προθήκη όπου υπάρχει επιγραφή με τη χώρα προέλευσης των και το όνομα του δωρητή.
Επίσης δέκα (10) προπλάσματα εκτίθενται στο μουσείο της Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, που στεγάζεται στο πρώτο κτήριο του Πανεπιστημίου, στην Πλάκα.
Τα κέρινα προπλάσματα αποτελούσαν ουσιαστικό μάρτυρα της δερματολογικής εικονογραφίας και είναι το σημείο όπου η τέχνη συνεργάζεται με την επιστήμη. Αποτελούν το κύριο μέσο διδασκαλίας καθώς και ενθύμιο των ασθενών που εμπιστεύτηκαν στους τεχνίτες το βασανισμένο σώμα τους, με σκοπό να συνεισφέρουν στην ιατρική γνώση.