Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ζώα και ανακάλυψαν ότι το κύριο συστατικό του κόκκινου κρασιού, η ρεσβερατρόλη, ενεργοποιεί μία πρωτεΐνη που προάγει την υγεία και την μακροζωία.
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία η ρεσβερατρόλη, που είναι συστατικό της φλούδας των σταφυλιών, αυξάνει τη δραστηριότητα μιας συγκεκριμένης σιρτουϊνης (της SIRT1), η οποία προστατεύει το σώμα από τη νοητική γήρανση, ανανεώνοντας τα μιτοχόνδρια.
Η SIRT1 ενεργοποιείται εκ φύσεως με τον περιορισμό των θερμίδων και την άσκηση, αλλά και από φυσικούς ενεργοποιητές, ο συνηθέστερος εκ των οποίων είναι η ρεσβερατρόλη.
Ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε ρεσβερατρόλη είχαν διπλάσια αντοχή και σχετική ανοσία στις επιδράσεις της παχυσαρκίας και στη γήρανση, ενώ σε μελέτες με μέλισσες, μύγες και ποντίκια η χορήγησή της οδήγησε σε παράταση της ζωής.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης «Science».