Αναποτελεσματικά τα αντιβιοτικά στον επίμονο βήχα

 
Τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά για την αντιμετώπιση ασθενών με επίμονο βήχα που προκαλείται από ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.


Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Γαλλία και τη Γερμανία μεταξύ του Νοεμβρίου 2007 και του Απριλίου 2010, στην οποία συμμετείχαν 2.061 ασθενείς που είχαν επίμονο βήχα για τις τελευταίες 28 μέρες και για τους οποίους υπήρχε η υποψία βρογχίτιδας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βαρύτητα και η διάρκεια των συμπτωμάτων σε όσους πήραν αντιβιοτικά δεν διέφερε συγκριτικά με όσους πήραν εικονικά φάρμακα.

Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι όταν υπάρχει υποψία ότι ο ασθενής έχει πνευμονία, τότε πρέπει να λαμβάνονται αντιβιοτικά.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Paul Little από το Πανεπιστήμιο του Southampton επεσήμανε ότι η χρήση αντιβιοτικών σε όσους δεν έχουν πνευμονία δεν θα τους ωφελήσει, ενώ μπορεί ακόμη και να τους βλάψει. Ο βρετανός ερευνητής τονίζει ότι οι ασθενείς βελτιώνονται χωρίς αντιβίωση, δεδομένου όμως ότι ένας μικρός αριθμός ασθενών θα χρειαστεί αντιβίωση η πρόκληση για τον γιατρό είναι να αναγνωρίσει τους υποψήφιους για λήψη αντιβιοτικών ασθενείς.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *