Ακόμα και περισσότερους από έξι μήνες περιμένουν ασθενείς οι οποίοι θέλουν να εξεταστούν σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.
Η υπόθεση δείχνει να χάνεται σε ειδικά τμήματα τα οποία είναι έντονα υποστελεχωμένα και δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν παρά ελάχιστους ασθενείς σύμφωνα με το Έθνος.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγίου Σάββας»: οι χρόνοι αναμονής για εξέταση από ογκολόγο-παθολόγο έχουν σημειωθεί σημαντικά. Ένας ασθενής που θέλει ραντεβού δεν θα χρειαστεί να περιμένει περισσότερο από εβδομάδα, όταν στο παρελθόν περίμενε ένα μήνα ή περισσότερο.
Στην περίπτωση όμως που κάποιος πρέπει να υποβληθεί σε ειδική εξέταση, όπως στην Κλινική Μαστού ή στο Γαστρεντορολογικό Τμήμα, πρέπει να περιμένει από 160-190 μέρες! Το ίδιο συμβαίνει στο «Γεννηματάς» της Αθήνας όπου το ραντεβού για εξέταση στην Οφθαλμολογική Κλινική ξεπερνά τους πέντε μήνες και τους δύο μήνες για το ιατρείο Οστεοπόρωσης.
Τα δημόσια νοσοκομεία νοσούν βαριά και στον τομέα της υποδοχής των ασθενών, προκαλώντας ταλαιπωρία, αναμονές και απώλεια ζωών.
Ένας μεγάλος αριθμός γιατρών και προσωπικού διατίθεται στην κάλυψη των επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται στην εφημερία των νοσοκομείων. Το 40% των περιστατικών αυτών δεν είναι επείγοντα και θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και στο σπίτι ή σε δομές κοντά στο σπίτι.
Ένας ασθενής με σοβαρά τραύματα περιμένει κατά μέσο όρο 54 λεπτά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενώ κάποιος άλλος με λιγότερα σοβαρά τραύματα παραμένει 52 λεπτά.
Μιλώντας στο Έθνος ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής σημείωσε ότι εξετάζονται πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αλλαγή του συστήματος υγείας, τις οποίες σύντομα θα παρουσιάσει.