Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης
Την ώρα που οι υγειονομικές Αρχές της Ευρώπης έχουν τεθεί σε συναγερμό εξαιτίας που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , oι Ιταλοί και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων της Ρώμης, «Λάτζαρο Σπαλαντσάνι», δημιούργησε ειδική task force προκειμένου να βρίσκεται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Η ομάδα αυτή αποτελείται από την ελίτ των Ιταλών ερευνητών σε θέματα πανδημίας και έχει ήδη αναλάβει δράση.
Την ίδια ώρα πολλοί επιστήμονες της γειτονικής χώρας εμφανίζονται σε Μέσα Ενημέρωσης επιφυλακτικοί όσον αφορά και περιμένουν να έχουν στα χέρια τους περισσότερα δεδομένα. Άλλοι τονίζουν πως αυτή τη στιγμή θα πρέπει η επιστημονική κοινότητα και οι υγειονομικές Αρχές να βρίσκονται σε εγρήγορση αλλά όχι σε πανικό ενώ επισημαίνουν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη δημιουργία μεταλλάξεων σε τρίτες χώρες επειδή δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες αφού κυρίως δεν γίνονται εμβολιασμοί.
«Αναμενόμενη η εμφάνιση της νέας παραλλαγής»
«Στη Νότια Αφρική υπάρχουν ιδανικές συνθήκες για μετάλλαξη του ιού και αυτή η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να ξεφύγει από την προστασία του εμβολίου. Δεν γνωρίζουμε αν έχει ήδη φτάσει στην Ιταλία. Γενικά όμως αυτό ήταν αναμενόμενο. Το B.1.1.529, μια νέα παραλλαγή του Covid-19 δημιουργεί νέα δεδομένα στον αγώνα για τον περιορισμό της πανδημίας. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε στις 11 Νοεμβρίου στη Μποτσουάνα και φαίνεται να έχει χαρακτηριστικά που το καθιστούν πιο επικίνδυνο από τις άλλες μορφές του ιού που έχουμε δει. Επίσης υπάρχει το ερώτημα της πιθανότητας διαφυγής από τα εμβόλια. Πρέπει να δούμε εάν μπορεί να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα ή πιο γρήγορα από τη Δέλτα, ώστε να γίνει ένας πραγματικός ανταγωνιστής της Δέλτα. Εάν συμβεί αυτό θα είναι πρόβλημα. Το εμβόλιο πιθανότατα θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του, αλλά είναι ένα επιπλέον στοιχείο ανησυχίας. Είναι σημαντικό να μπορούμε να παρέμβουμε ακόμη και σε φτωχές χώρες όπου η μεγάλη εξάπλωση της μόλυνσης μπορεί να οδηγήσει σε συνέπειες όπως αυτή που βλέπουμε τώρα. Εάν δεν σκεφτόμαστε τις φτωχές χώρες, ο ιός θα παραμείνει», τονίζει ο Μάσιμο Γκάλι, καθηγητής Μολυσματικών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας». Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.
«Προσοχή, παρατήρηση και μελέτη»
«Η ανησυχία που υπάρχει για το συγκεκριμένο στέλεχος δεν μπορεί να μην μας αφήσει αμέτοχους. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι: ας δώσουμε προσοχή, ας παρατηρήσουμε πρώτα, ας μελετήσουμε και μετά να συμφωνήσουμε στις ενέργειες για την καταπολέμηση αυτής της παραλλαγής», αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου , Φραντσέσκο Βάια.
Οι ερευνητές του Σπαλαντσάνι θα ασχοληθούν με την ανάλυση του συγκεκριμένου στελέχους και θα αξιολογήσουν μεταξύ άλλων τα δεδομένα από όλον τον κόσμο στο πλαίσιο της ιολογικής επιτήρησης.
«Χάρη στην παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών, το Ινστιτούτο ήρθε σε επαφή με τον Ιταλό πρέσβη στη Νότια Αφρική, Πάολο Κούκουλι, ο οποίος διευκολύνει τις επαφές με το νοτιοαφρικανικό NICD (Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών). Η ειδική ομάδα θα συνεργάζεται με τους ειδικούς του NIDC», προσθέτει ο Φραντσέσκο Βάια.
«Δεν χρειάζεται πανικός»
«Μετά το στέλεχος Δέλτα, αυτή που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική είναι η πρώτη που πρέπει να προσέξουμε και να παρακολουθήσουμε στενά λόγω της πολυπλοκότητας της. Δεν χρειάζεται πανικός αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μην μας ξαφνιάσει. Περιμένω πιο αξιόπιστα στοιχεία από τους ερευνητές. Πολλές δυνητικά επικίνδυνες παραλλαγές εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες, ελπίζουμε ότι αυτή θα έχει το ίδιο τέλος», δηλώνει ο λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, Ρομπέρτο Μπουριόνι.
«Στις τρίτες χώρες ιδανικές συνθήκες για τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων»
«Σήμερα ξυπνήσαμε όλοι μιλώντας για την παραλλαγή “Nu”. Οι αγορές καταρρέουν, οι άνθρωποι πανικοβάλλονται, οι πτήσεις μπλοκάρονται λόγω της είδησης για μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού. Πολλοί μιλούν όμως χωρίς να έχουν μελετήσει. Πρόκειται για έναν απομονωμένο ιό στην Αφρική που έχει υποστεί πολλές μεταλλάξεις τόσο στην κύρια δομή όσο και στην πρωτεΐνη της ακίδας. Το θετικό είναι ότι φαίνεται πολύ απλό να εντοπίσεις το στέλεχος αυτό με εργαστηριακό έλεγχο. Δεν νομίζω πως πρέπει να μας τρομοκρατεί. Πρέπει απλά να είμαστε σε εγρήγορση και να προχωρήσουμε σε ελεγχόμενη καραντίνα στα άτομα που θα βρούμε μολυσμένα. Και φυσικά πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στις τρίτες χώρες, εκεί που υπάρχει πρόβλημα και δημιουργούνται παραλλαγές του ιού. Να ανησυχούμε ναι, να τρομάζουμε όχι», επισημαίνει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Ματέο Μπασέτι, διευθυντής της Κλινικής Λοιμωδών Νοσημάτων του Νοσοκομείου της Γένοβας.
«Αυτή η παραλλαγή, δεν γνωρίζουμε αν θα εξαπλωθεί»
«Νέα Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα συμβεί, αλλά πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα των πολυάριθμων μεταλλάξεων. Αλλά μέχρι να δούμε παραλλαγές που μπορούν να ξεφύγουν από την ανοσία του εμβολίου και να μεταδίδουν περισσότερο από την παραλλαγή Δέλτα, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πολύ», λέει ο Mάρκο Καβαλέρι, Επικεφαλής Εμβολίων και Θεραπευτικών Προϊόντων για τον Covid-19 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και προσθέτει:
«Σίγουρα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να προσέχουμε και πάνω από όλα να έχουμε ένα σύστημα που να μπορεί να δει πότε εμφανίζονται αυτές οι παραλλαγές και στη συνέχεια να αναλάβουμε αμέσως δράση εάν αυτές οι παραλλαγές έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν. Αυτή η παραλλαγή, δεν γνωρίζουμε αν θα εξαπλωθεί. Ωστόσο, γνωρίζουμε σίγουρα ότι πολλές παραλλαγές, ακόμα κι αν έχουν πολλές μεταλλάξεις, δεν γίνονται το κυρίαρχο στέλεχος. Στη Νότια Αφρική, για παράδειγμα, η παραλλαγή Beta ήταν μια από τις πρώτες που κυκλοφόρησε και ήμασταν πολύ ανήσυχοι γιατί είχε κάποιες σημαντικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη Spike. Στην πραγματικότητα, αυτή η παραλλαγή έχει εξαφανιστεί, επειδή έχει αντικατασταθεί από την παραλλαγή Delta, η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική».
«Αυτό που συμβαίνει είναι μια προειδοποίηση»
«Αυτό που συμβαίνει είναι μια προειδοποίηση και δεν θέλω να μειώσω το γεγονός ότι πρέπει να μας ανησυχεί. Περιμένουμε να καταλάβουμε τι είδους ευαισθησία έχει αυτή η νέα παραλλαγή προς το εμβόλιο κατά του Covid. Πρέπει να περιμένουμε να μάθουμε τα δεδομένα για τη θνησιμότητα και μετά να καταλάβουμε εάν τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν από τους εμβολιασμούς μπορούν να την εμποδίσουν. Κάνω έκκληση να βοηθήσουμε τις φτωχές χώρες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία, λόγω αδυναμίας να εμβολιάσουν τον πληθυσμό», λέει ο Μάσιμο Αντρεόνι, επικεφαλής του τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στην Πολυκλινική Τορ Βεργκάτα της Ρώμης και επιστημονικός διευθυντής της Ιταλικής Εταιρείας Λοιμωδών και Τροπικών Ασθενειών (Simit).