Ανακαλύφθηκε ένζυμο που ελέγχει τη γήρανση

Θετικές εξελίξεις στο χώρο της αντιγήρανσης φέρνει το πρόσφατο επιστημονικό επίτευγμα Κύπριων ερευνητών.

Συγκεκριμένα, έγινε ταυτοποίηση ενός νέου ένζυμου (πρωτεΐνη) που ελέγχει τη γήρανση, από ερευνητές του εργαστηρίου Επιγενετικής του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή, Αντώνη Κυρμίζη.

Προηγούμενες μελέτες απέδειξαν ότι η κατανάλωση τροφών με λιγότερες θερμίδες, καθυστερεί τη γήρανση και χαρίζει μακροζωία.

Παρέμενε όμως άγνωστος ο βιολογικός μηχανισμός που εξηγεί το πώς ο περιορισμός των θερμίδων σηματοδοτείται μέσα στα κύτταρα για να προσφέρει τις ευεργετικές του επιδράσεις.

Οι ερευνητές, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κύπρου, χρησιμοποιώντας τον ζυμομήκυτα ως μοντέλο πειραματισμού, έδειξαν ότι το νέο ένζυμο (Nat4/Naa40), λειτουργεί ως ρυθμιστής της επίδρασης της ολιγοθερμικής δίαιτας στα κύτταρα, καθορίζοντας με αυτό το τρόπο το προσδόκιμο ζωής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του εργαστηρίου Επιγενετικής, η αναστολή της λειτουργίας αυτού του ενζύμου παρομοιάζεται με συνθήκες δίαιτας μειωμένων θερμίδων, οι οποίες επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής των κυττάρων.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα δίνουν μια εξήγηση για το πώς η δίαιτα με περιορισμένες θερμίδες καθυστερεί τη γήρανση.

Συγκεκριμένα, η αδρανοποίηση του ταυτοποιημένου ενζύμου επιτρέπει την έκφραση γονιδίων τα οποία αυξάνουν την ανθεκτικότητα των κυττάρων σε διάφορες μορφές στρες και έτσι εμποδίζει τη συσσώρευση φθορών, οι οποίες επιβαρύνουν την καλή λειτουργία του οργανισμού.

«Επειδή το ένζυμο αυτό είναι σημαντικό συστατικό που συμβάλλει στη ρύθμιση γονιδίων και στα ανθρώπινα κύτταρα, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι καθοριστικά για την κατανόηση της γήρανσης στον άνθρωπο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αναμένεται ότι τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία εξειδικευμένων φαρμάκων για την επιβράδυνση της γήρανσης και αύξηση του προσδόκιμου «υγιούς» ζωής, αντιμετωπίζοντας έτσι, νοσήματα που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως νευροεκφυλιστικές ασθένειες, καρκίνος, καρδιοπάθειες κά.

Η έρευνα διεξήχθη, κατά κύριο λόγο, από τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Ντιέγκο Μολίνα Σεράνο και τη διδακτορική φοιτήτρια Βάσσια Σχίζα, υπό την καθοδήγηση του δρα Αντώνη Κυρμίζη και σε συνεργασία με ερευνητές από πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστρίας και της Τσεχοσλοβακίας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *