Ανακαλύφθηκε ορμόνη που προβλέπει την μακροπρόθεσμη υγεία των ανδρών

Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον ζωτικό ρόλο μιας ορμόνης, η οποία αναπτύσσεται στους άνδρες κατά την εφηβεία, και μπορεί  να προβλέψει το αν θα αναπτύξουν ορισμένες ασθένειες στη μετέπειτα ζωή τους.

Ζήσης Ψάλλας

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Nottingham ανακάλυψαν ότι η νέα πεπτιδική ορμόνη που μοιάζει με ινσουλίνη και ονομάζεται INSL3, είναι ένας σημαντικός βιοδείκτης για την πρόβλεψη ασθενειών που συνδέονται με την ηλικία. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν σήμερα στο περιοδικό Frontiers in Endocrinology.

Η INSL3 παράγεται από τα ίδια κύτταρα στους όρχεις που παράγουν την τεστοστερόνη, αλλά σε αντίθεση με την τεστοστερόνη, η οποία παρουσιάζει διακυμάνσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής ενός άνδρα, η INSL3 παραμένει σταθερό, με το επίπεδο στην εφηβεία να παραμένει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο σε όλη τη ζωή ενός άνδρα -μειώνεται ελαφρώς μόνο σε μεγάλη ηλικία. Αυτό το καθιστά τον πρώτο σαφή και αξιόπιστο προγνωστικό βιοδείκτη της νοσηρότητας που σχετίζεται με την ηλικία σε σύγκριση με οποιεσδήποτε άλλες μετρήσιμες παραμέτρους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το επίπεδο της INSL3 στο αίμα συσχετίζεται με μια σειρά ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η οστική αδυναμία, η σεξουαλική δυσλειτουργία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το ιερό δισκοπότηρο της έρευνας για τη γήρανση είναι να μειωθεί το χάσμα της φυσικής κατάστασης που εμφανίζεται καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Η κατανόηση του γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αναπηρία και ασθένειες καθώς γερνούν είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μπορούν να βρεθούν παρεμβάσεις διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι όχι μόνο θα ζουν μια μακρά ζωή αλλά και μια υγιή ζωή καθώς γερνούν. 

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος από 3.000 άνδρες από 8 περιφερειακά κέντρα στη βόρεια, νότια, ανατολική και δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, με δύο δείγματα που ελήφθησαν με διαφορά τεσσάρων ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε αντίθεση με την τεστοστερόνη, η INSL3 παραμένει σε σταθερά επίπεδα στους άνδρες.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο ανδρικός πληθυσμός, ακόμη και όταν είναι νέος και σχετικά υγιής, εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση μεταξύ των ατόμων στη συγκέντρωση της INSL3 στο αίμα -σχεδόν 10 φορές.

Διαβάστε ακόμη...