Ανακαλύφθηκε ένζυμο που ελέγχει τη μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ

Ζήσης Ψάλλας

Το σωματικό λίπος υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες. για παράδειγμα, ο λευκός λιπώδης ιστός αποθηκεύει την περίσσεια ενέργειας και ο καφές λιπώδης ιστός καίει κατά κύριο λόγο ενέργεια. Την τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές έχουν απομονώσει ένα νέο είδος λιπώδους ιστού που ονομάζεται μπεζ λιπώδης ιστός.

Τα μπεζ λιποκύτταρα ξεκινούν τη ζωή τους ως λευκά λιποκύτταρα, αλλά παίρνουν τα χαρακτηριστικά των καφέ λιποκυττάρων που καίνε ενέργεια υπό ορισμένες συνθήκες. Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι οι καφέ και μπεζ λιπώδεις ιστοί είναι προστατευτικοί έναντι μεταβολικών ασθενειών, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο διαβήτης. Η αυξανόμενη παραγωγή ή η βιογένεση του μπεζ λίπους που καίει ενέργεια έχει συνδεθεί με ουσιαστική βελτίωση της μεταβολικής υγείας.

Τώρα, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC) έχουν αναπτύξει μια μετασχηματιστική προσέγγιση για να δημιουργήσουν περισσότερα αυτού του είδους τα κύτταρα. Εντόπισαν ένα βασικό ένζυμο, το Cul2-APPBP2, το οποίο καταλύει την αποδόμηση της πρωτεΐνης PRDM16, ενός ισχυρού ενεργοποιητή της βιογένεσης του μπεζ λίπους. Η εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

«Η πιο γνωστή προσέγγιση για την πρόκληση βιογένεσης μπεζ λίπους είναι ο χρόνιος εγκλιματισμός στο κρύο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο λόγω της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, εκτός από το γεγονός ότι η έκθεση στο κρύο είναι άβολη για τους περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο συγγραφέας Shingo Kajimura, ερευνητής μεταβολικών ασθενειών. 

Με βάση προηγούμενες εργασίες που υποδηλώνουν ότι η πρωτεΐνη PRDM16 παίζει βασικό ρόλο στη βιογένεση του μπεζ λίπους, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων για να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται ο κύκλος πρωτεϊνών στα λευκά λιποκύτταρα σε ποντίκια. Ο Kajimura και οι συνεργάτες του εντόπισαν ένα βασικό ένζυμο, ένα σύμπλεγμα λιγκάσης E3 που ονομάζεται CUL2-APPBP2, το οποίο διασπά την πρωτεΐνη στα λιπώδη κύτταρα.

Απουσία του συμπλέγματος λιγάσης Ε3, η πρωτεΐνη PRDM16 ενεργοποίησε τα γονίδια που παράγουν θερμότητα τα οποία είναι χαρακτηριστικά του μπεζ λίπους. Αυτό εξουδετέρωσε την παχυσαρκία που προκαλείται από τη διατροφή, τη δυσανεξία στη γλυκόζη, τη δυσανεξία στην ινσουλίνη και τα μη φυσιολογικά επίπεδα λίπους στο αίμα σε ποντίκια. 

Διαβάστε ακόμη...