Ανακαλύφθηκε ένας κοινός μηχανισμός μεταξύ της μετάστασης καρκίνου και της αθηροσκλήρωσης

Ζήσης Ψάλλας

Προκειμένου να εμφανιστεί κακοήθης καρκίνος που δίνει μεταστάσεις, τα καρκινικά κύτταρα περνούν μια σειρά μετασχηματισμών που περιλαμβάνουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και του όγκου. Ωστόσο, πολλές λεπτομέρειες σε αυτή τη διαδικασία είναι ακόμη ασαφείς αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι κατά την μετάσταση, η φλεγμονή των ενδοθηλιακών κυττάρων, της επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων είναι μια βασική διαδικασία.

Ανησυχώντας για τον μοριακό μηχανισμό πίσω από αυτή τη διαδικασία στην κακοήθεια του καρκίνου, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια Kyoko Hida στο Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο, της Ιαπωνίας, ανακάλυψε ότι στους κακοήθεις όγκους τα ενδοθηλιακά κύτταρα συσσωρεύουν ένα μόριο παροχής λιπιδίων που ονομάζεται «λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας» (LDL) και προσελκύουν κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται ουδετερόφιλα.

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι όγκοι που δίνουν μεταστάσεις, σε αντίθεση με εκείνους που δεν δίνουν μεταστάσεις, συσσωρεύουν μόρια πρωτεογλυκάνης. Αυτά, με τη σειρά τους συσσωρεύουν την LDL στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Η δεσμευμένη της LDL οξειδώνεται. Υπάρχουν επίσης υψηλά επίπεδα του υποδοχέα της LDL, που ονομάζεται LOX-1, στα ενδοθηλιακά κύτταρα που καλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία των μεταστατικών όγκων. Αυτό αναγκάζει τα καρκινικά κύτταρα να παράγουν σήματα φλεγμονής που προσελκύουν τα ουδετερόφιλα.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι σε ποντίκια, η καταστολή του LOX-1 μπορεί να μειώσει σημαντικά την κακοήθεια του όγκου και επίσης ότι η υπερέκφραση του LOX-1 προκάλεσε αύξηση στα μόρια σηματοδότησης που προσελκύουν τα ουδετερόφιλα. Αυτή η αλληλουχία αλληλεπιδράσεων που παρατηρείται σε κακοήθεις όγκους δεν είναι νέα: εμφανίζεται στην αθηροσκλήρωση, τη σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων.

Παρόλο που ορισμένα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά, ειδικά σχετικά με τον μηχανισμό του τρόπου με τον οποίο τα ουδετερόφιλα συμβάλλουν στην κακοήθεια του καρκίνου, αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αποδεικνύει τα κοινά μεταξύ της καρδιαγγειακής νόσου και της εξέλιξης του καρκίνου και εντοπίζει τον μηχανισμό που περιλαμβάνει τη συσσώρευση της LDL και την έκφραση του υποδοχέα της LOX-1 σε καρκινικούς όγκους in vivo.

Η μελέτη επισημαίνει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη θεραπεία και την πρόληψη του κακοήθους καρκίνου -και των καρδιαγγειακών παθήσεων- στοχεύοντας στη στρατολόγηση ουδετερόφιλων από τα ενδοθηλιακά κύτταρα. Η Hida κατέληξε: 

Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer.

Διαβάστε ακόμη...