Το τόφου είναι ένα προϊόν που φτιάχνεται από το γάλα της σόγιας. Ονομάζεται και πηγμένο γάλα για τυρί από φασόλια. Η παρασκευή του τόφου μοιάζει με την αντίστοιχη του τυριού, αλλά η βασική τους διαφορά είναι ότι το ρόλο του γάλακτος κατέχει ένα λευκό παχύρευστο υγρό που βγάζουν τα μουλιασμένα σε νερό φασόλια της σόγιας.
Το γάλα πήζει και στη συνέχεια πιέζεται για να πάρει σχήμα λευκού κομματιού.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες τόφου, όπως φρέσκο, επεξεργασμένο κ.α. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αλμυρά και σε γλυκά πιάτα. Τρώγεται συνήθως ως τυρί, ενώ η καπνιστή του μορφή μπορεί να δώσει ακόμη και κεμπάπ σόγιας.
Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες της Άπω Ανατολής (Ιαπωνία, Κίνα κ.α) και σε ανθρώπους που ακολουθούν τη χορτοφαγία ή την αυστηρή χορτοφαγία (veganism).
Η πρώτη αναφορά του Τόφου (ως Ντούφου) υπάρχει από τον Κινέζο Τάο Κου γύρω στο 950 μ.Χ. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη κατά το1700. Δημοφιλής είναι περίπου από την εποχή του 1970. Από τότε θεωρείται εναλλακτική διατροφική επιλογή για όσους αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα.
Διατροφικά είναι μια επιλογή χαμηλών θερμίδων (μόλις 70 ανά 100 γραμμάρια), που χαρακτηρίζεται από το υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης που περιέχει, καθώς και σιδήρου και ασβεστίου. Τα συστατικά αυτά τα βρίσκουμε κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το γάλα, το κρέας και το αυγό.
Για το λόγο αυτό το τόφου αποτελεί το τυρί των φυτοφάγων και γενικότερα μια από τις καλύτερες εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης για ένα φυτοφάγο.
Ως προϊόν σόγιας είναι πλούσιο σε ισοφλαβόνες, που καλούνται και ψευδοοιστρογόνα και έχουν συσχετιστεί με θετικές επιδράσεις για την υγεία, όπως αντικαρκινικές ιδιότητες και μείωση των συμπτωμάτων της κλιμακτηρίου στις γυναίκες.
Πιο ειδικά, σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές, τα φυτοοιστρογόνα ανταγωνίζονται τα ανδρογόνα επιδρώντας στους υποδοχείς τους και παράλληλα μπορούν να καταστείλουν την αγγειογένεση καρκινικών κυττάρων.
Πηγή: neadiatrofis.gr