Ανακαλύψτε την αξία του ψευδάργυρου

140CB9FE84787AC12E3E40552F70BAAB.jpg

  Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μικροστοιχείο, το οποίο σχετίζεται με εξαιρετικά σημαντικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αναλυτικότερα:
Ρυθμίζει την ανάγνωση του DNA των κυττάρων μας
Στο κέντρο των κυττάρων μας υπάρχει ένας πυρήνας όπου βρίσκονται περίπου 100.000 γονίδια. Αυτά τα γονίδια παρέχουν πληροφορίες στα κύτταρά μας τις οποίες εκείνα πρέπει να διαβάσουν. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος γι’ αυτή την αποκωδικοποίηση των γενετικών μας πληροφοριών.

Ρυθμίζει μεταβολικές λειτουργίες
Ο ψευδάργυρος επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή ενέργειας στο σώμα μας, συμμετέχοντας κατά αυτόν τον τρόπο στη ρύθμιση του μεταβολισμού μας.

Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου
Έχει βρεθεί ότι τα επίπεδα ψευδαργύρου επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ανταπόκριση-ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου μας.

Βοηθάει την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης
Η γαστίνη είναι μία μικρή πρωτεΐνη, που συνδέεται άμεσα με τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης. Για να λειτουργεί σωστά, θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με ψευδάργυρο. Γι’ αυτό άλλωστε άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη ψευδαργύρου, εμφανίζουν ασθενή όσφρηση και γεύση.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά που σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού. Επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία πολλών κυττάρων άμυνας στο σώμα μας και η ανεπάρκειά του σχετίζεται με μεγάλη ευαισθησία σε λοιμώξεις.

Πού θα τον βρούμε
Ίσως η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου είναι το μοσχαρίσιο συκώτι. Επίσης σε σημαντικές ποσότητες περιέχεται στο κρέας ελαφιού, στο σπανάκι, στα σπαράγγια, στα χτένια, τις γαρίδες και τα περισσότερα θαλασσινά, στο κόκκινο κρέας, στη βρώμη, στους ηλιόσπορους και στο σουσάμι.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *