Ανακαλύφθηκαν γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του εντέρου

 
Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί ορισμένες οικογένειες είναι εξαιρετικά ευάλωτες στον καρκίνο του παχέος εντέρου.


Ανακάλυψαν 2 γονίδια που κληροδοτούνται από τον γονέα στο παιδί, τα οποία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο δημιουργίας ενός όγκου.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Genetics», ανέλυσε το DNA 20 ανθρώπων με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός τεστ που θα κρίνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει κάποιος.

Οι ερευνητές εστίασαν στο γενετικό κώδικα 20 ανθρώπων και ανακάλυψαν ότι ελαττώματα σε 2 γονίδια μπορούν ενδεχομένως να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Ο ερευνητής Ian Tomlinson, από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι υπάρχουν οικογένειες στις οποίες μεγάλος αριθμός συγγενών αναπτύσσει καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά που δεν έχουν κάποιο από τα γνωστά γονιδιακά ελαττώματα που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Τα συγκεκριμένα δυο ελαττώματα είναι σπάνια, αλλά αν κάποιος τα κληρονομήσει οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των εντέρων είναι υψηλή.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί ποιοι άνθρωποι έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του εντέρου και σε οικογένειες με υψηλή εμφάνιση να καθοριστεί ποιοί άνθρωποι κινδυνεύουν και χρειάζονται πιο τακτικό έλεγχο. Δήλωσε ότι θεωρητικά συγκεκριμένες θεραπείες θα μπορούσαν να σχεδιαστούν για να υπερκεραστούν οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο μέλλον.

Ο καθηγητής Richard Houlston, από το Institute of Cancer Research, δήλωσε ότι το εύρημα είναι μια από τις πιο σπουδαίες ανακαλύψεις στη γενετική του καρκίνου του εντέρου εδώ και χρόνια.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *