Κινέζοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τη γονιδιακή μετάλλαξη που κάνει τους νέους να θέλουν να είναι μαζί. Αν αποδειχθεί ότι κάτι τέτοιο ισχύει, σημαίνει ότι το πόσο εύκολα κάνει κάποιος σχέση έχει και γενετικό υπόβαθρο.
Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται πως γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στη δημιουργία ρομαντικών σχέσεων.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Σιαολίν Ντζου, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, ανέλυσαν δείγματα DNA από 579 φοιτητές και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν στο γονιδίωμά τους δύο αντίγραφα (ένα από κάθε γονέα) από μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη είχαν αυξημένη πιθανότητα να κάνουν σχέση.
Το επίμαχο γονίδιο είναι το 5-ΗΤΑ1 και η κρίσιμη μετάλλαξή του είναι η CC, που οδηγεί στην αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Μια άλλη μετάλλαξη του γονιδίου, η G, σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες, μειώνει τη σεροτονίνη, κάνοντας τους ανθρώπους πιο απαισιόδοξους και νευρωτικούς, με συνέπεια να δυσκολεύονται να κάνουν σχέση και αν κάνουν τη χαλάνε εύκολα.
Τις επιφυλάξεις τους, ωστόσο, εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ερευνητές: Η καθηγήτρια αναπτυξιακής και συμπεριφορικής γενετικής Θάλια Ελι, από το Kings College του Λονδίνου, επεσήμανε ότι «ενώ οι γενετικοί παράγοντες αναπόφευκτα επηρεάζουν την πιθανότητα μιας σχέσης, η συγκεκριμένη γενετική ανακάλυψη εξηγεί μόνο ένα πολύ μικρό μέρος και από μόνη της έχει μικρή επίπτωση στο αν κάποιο άτομο θα έχει σχέση ή όχι».