«Ανάγκη προώθησης και ανάπτυξης της δωρεάς οργάνων»

13B61DC3DC5A5F8E4238AA7895DFF041.jpg

  Με αντιπροσωπεία του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος– ΗΠΑΡχω, συναντήθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στα γραφεία του κόμματος, στον Περισσό.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΚΕ, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον κ. Κουτσούμπα για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως ότι λειτουργεί μόνο ένα μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν πάρει πιστοποίηση ως μεταμοσχευτικά κέντρα δύο νοσοκομεία στην Αθήνα αλλά δεν έχουν λειτουργήσει έως σήμερα.

Έθεσαν, επίσης, το πρόβλημα της ανεπαρκούς στελέχωσης και της έλλειψης ιατρείων και θαλάμων στα νοσοκομεία για παρακολούθηση και νοσηλεία των μεταμοσχευθέντων, λόγω και των συχνών επιπλοκών που έχουν.

Ακόμη, ανέφεραν ότι πληρώνουν οι ίδιοι τις αναγκαίες και κρίσιμες εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται για τον έλεγχο της μεταμόσχευσης, επειδή αυτές δεν έχουν «κοστολογηθεί», καθώς επίσης και την επιβολή συμμετοχής στη φαρμακευτική τους δαπάνη.

Επιπλέον επισήμαναν το πρόβλημα της μη έγκαιρης έγκρισης για μεταμόσχευση στο εξωτερικό και την κάλυψη των δαπανών τους, αλλά και το ποσοστό συμμετοχής στις δαπάνες μεταμόσχευσης στα νοσοκομεία στο εξωτερικό.

Εξάλλου, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα προβάλει την ανάγκη για την προώθηση και την ανάπτυξη της δωρεάς οργάνων, την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα, σαν έναν στρατηγικό και πολύ ευαίσθητο τομέα στο σύστημα υγείας, που κυριολεκτικά μπορεί να σώσει ή να βελτιώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους.

Επισήμανε ότι ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων, με βάση τις ανάγκες, είναι η ανάπτυξη ενός δημόσιου, δωρεάν και υψηλής ποιότητας συστήματος Υγείας, γιατί κέρδος και υγεία είναι σε ευθεία αντίθεση.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ τόνισε ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να είναι καλά στελεχωμένο, με ολοκληρωμένα προγράμματα ενημέρωσης στο πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας, αλλά και μέσα από δημόσιες υπηρεσίες, σε σχολεία, πανεπιστήμια, τόπους εργασίας. Επίσης, πρέπει να αναπτύσσει και να στελεχώνει επαρκώς τις ΜΕΘ με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, με οργάνωση διεπιστημονικών ομάδων που θα εξασφαλίζουν την ανεύρεση δοτών μοσχευμάτων, με δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας μεταμοσχευτικά κέντρα, με πλήρη και καλό συντονισμό διασύνδεσης με τις ΜΕΘ, που μόνο από εκεί μπορούν να εξασφαλιστούν τα επαρκή μοσχεύματα.

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των ηπατομεταμοσχευθένων ότι το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες, εντός και εκτός Βουλής, προκειμένου να αναδειχθούν και να δοθούν λύσεις σ’ αυτά τα προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με το ίδιο το δικαίωμα της ζωής των ηπατικών ασθενών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *