Αναγκαία η ορμονική θεραπεία σε γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση

 
Η πρώιμη εμμηνόπαυση, πριν τα 45- πολύ περισσότερο εάν εμφανίζεται πριν τα 40- απαιτεί άμεση θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Χωρίς θεραπεία η γυναίκα κινδυνεύει από οστεοπόρωση και πρώιμα καρδιαγγειακά επεισόδια.


Μπορεί, επίσης, να παρουσιάσει πρώιμη ατροφία του ουρογεννητικού συστήματος, ατροφία των μυών, αύξηση κοιλιακού λίπους και ατροφία δέρματος αλλά και συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, αϋπνία, χρόνια κόπωση, νευρικότητα.

Τα παραπάνω τονίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εμμηνόπαυσης. Και προσθέτει ότι, «…σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε την αιτία διακοπής της περιόδου αλλά σε ολοένα αυξανόμενο αριθμό αυτή η κατάσταση είναι παρενέργεια θεραπείας που έχουν κάνει οι γυναίκες λόγω κάποιας νεοπλασματικής νόσου, π.χ. χημειοθεραπεία για καρκίνο. Οι γυναίκες με πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο καρκίνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού όσο μια υγιής συνομήλική τους γυναίκα με φυσιολογική περίοδο».

Άμεση, όμως, είναι και η σχέση της εμμηνόπαυσης, γενικότερα, με την παχυσαρκία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κυρία Λαμπρινουδάκη, «…η παχυσαρκία σήμερα είναι παγκόσμια επιδημία γι’ αυτό και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης είναι αφιερωμένη στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης της αύξησης βάρους στην εμμηνόπαυση, αφού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλά σωματικά και ψυχιατρικά νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η οστεοαρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, πολλές μορφές καρκίνου, οι πνευμονοπάθειες, κ.λπ. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι στην Ελλάδα 1 στις 3 ενήλικες γυναίκες άνω των 30 ετών είναι παχύσαρκη, ενώ 2 στις 3 γυναίκες είναι υπέρβαρες. Για όλα αυτά και σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης όπου μια γυναίκα θα ζήσει πάνω από 1/3 της ζωής της ως εμμηνοπαυσιακή, είναι κρίσιμο να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να προστατεύσουμε τις γυναίκες από την αύξηση βάρους και ως εκ τούτου από τα συνοδά νοσήματα».

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *