Αναγέννηση ιστών με τη μέθοδο της… σαλαμάνδρας

mikroviologiko_kuttara.medium.jpg

Νέα μέθοδο αναγέννησης ιστών με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, η οποία μιμείται την ικανότητα της σαλαμάνδρας να αναδημιουργεί τα κομμένα άκρα της,ανέπτυξαν επιστήμονες στην Αυστραλία, τεχνική που, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, είναι ανώτερη από τις ήδη υπάρχουσες ή υπό δοκιμή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή αιματολογίας Τζον Πιμάντα του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι σε λίγα χρόνια θα είναι πλέον πραγματικότητα οι βλαστοκυτταρικές θεραπείες αναγέννησης οποιουδήποτε ιστού του ανθρωπίνου σώματος που έχει καταστραφεί λόγω τραυματισμού, ασθένειας ή γήρανσης.

Όπως είπαν, η νέα μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί από την αναγέννηση δίσκων της σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων έως οστών που έχουν υποστεί κάταγμα και μυών. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η τεχνική, που αναπρογραμματίζει κύτταρα οστών και λίπους, μετατρέποντάς τα σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, έχει δοκιμασθεί με επιτυχία σε ποντίκια.

«Αυτή η μέθοδος είναι μια σημαντική πρόοδος σε σχέση με πολλές από τις τωρινές μη δοκιμασμένες θεραπείες με βλαστοκύτταρα, οι οποίες έχουν να παρουσιάσουν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία ότι όντως δημιουργούν νέο ιστό» δήλωσε ο Πιμάντα. «Η νέα τεχνική είναι καινοτόμα, επειδή μπορεί πράγματι να αναγεννήσει πολλαπλά είδη ιστών» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, οι δοκιμές της νέας τεχνικής σε ανθρώπους αναμένεται να αρχίσουν στο τέλος του 2017.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *