Άμεση ενίσχυση μνήμης με σύντομη άσκηση

 
Άσκηση σύντομης διάρκειας ενισχύει τη σταθεροποίηση των αναμνήσεων σε υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και σε όσους εμφανίζουν ελαφρά νοητική εξασθένηση, ανακάλυψαν επιστήμονες του UC Irvine’s Center for the Neurobiology of Learning & Memory.


Οι περισσότερες έρευνες εστίασαν στα οφέλη της μακροχρόνιας άσκησης στη γενική υγεία και τη νοητική λειτουργία σε μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξέτασε τα άμεσα αποτελέσματα της σύντομης άσκησης στη μνήμη.

Οι ερευνητές Sabrina Segal, Carl Cotman και Lawrence Cahill, έδειξαν σε ανθρώπους 50 έως 85 ετών με ή χωρίς προβλήματα μνήμης, ευχάριστες εικόνες και αμέσως μετά οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν σε στατικό ποδήλατο για 6 λεπτά στο 70% της μεγαλύτερης δυνατότητας. Μια ώρα αργότερα οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστα ανάκλησης σχετικά με τις εικόνες που είδαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική ενίσχυση της μνήμης από την άσκηση σε υγιείς και ανθρώπους με προβλήματα μνήμης, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν ασκήθηκαν στο στατικό ποδήλατο.

Η Segal δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι μια σύντομη και μέτριας έντασης άσκηση βελτίωσε τη μνήμη σε ανθρώπους με προβλήματα μνήμης. Εκτιμά ότι η βελτιωμένη μνήμη μπορεί ενδεχομένως να σχετίζεται με την απελευθέρωση νορεπινεφρίνης μετά την άσκηση, χημική ουσία στον εγκέφαλο που παίζει ρόλο στη ρύθμιση της μνήμης. Η υπόθεση βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι η αυξημένη νορεπινεφρίνη μέσω φαρμακολογικής παρέμβασης ενισχύει τη μνήμη και το μπλοκάρισμά της βλάπτει τη μνήμη.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα, η Segal και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα της αλφα αμυλάσης στο σάλιο, δείκτης της δραστηριότητας της νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο, αυξήθηκαν σημαντικά στους συμμετέχοντες μετά την άσκηση. Η σχέση ήταν ιδιαίτερα δυνατή σε ανθρώπους με προβλήματα μνήμης.

Η Segal σημείωσε ότι τα νέα δεδομένα προσφέρουν φυσική και σχετικά ασφαλή εναλλακτική σε φαρμακευτικές παρεμβάσεις σε υγιείς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και σε όσους πάσχουν από νοητικές ελλείψεις.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *