Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έχει θετική επίδραση καθώς κατεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και τα επίπεδα χοληστερίνης, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης, με αποτέλεσμα να έχει ευεργετική δράση για την καρδιακή λειτουργία.
Οι ερευνητές χορήγησαν 50 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας σε 31 ανθρώπους για 15 ημέρες, μετρώντας το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, τα λιπίδια, την πίεση και τη ροή του αίματος πριν και μετά το δεκαπενθήμερο, καταλήγοντας στο παραπάνω συμπέρασμα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους που έχει για την υγεία η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας, καθώς διαθέτει υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και θερμίδων και συνεπώς πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.