«Αλλάζω τρόπο ζωής, τρώω υγιεινά, αθλούμαι τακτικά»

 
Σήμερα ξεκίνησε το τριήμερο δράσεων για τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της άσκησης στην πλατεία Συντάγματος από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, με την υποστήριξη του ιστότοπου NowDoctor.


Οι δράσεις γίνονται στο πλαίσιο του «Μήνα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για το Διαβήτη», που ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Δεκεμβρίου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, που ήταν στις 14 Νοεμβρίου.

Με βασικό μήνυμα «Αλλάζω τρόπο ζωής- τρώω υγιεινά- αθλούμαι τακτικά» δίνεται έμφαση στην πρόληψη του διαβήτη μέσω της σωστής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη «σιωπηλή» επιδημία που διπλασιάζει την πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά σε νεαρά άτομα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο σακχαρώδης διαβήτης, σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα, μέσα σε 30 χρόνια εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων σε όλο τον κόσμο και από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του 1980 έφτασαν τα 350 εκατομμύρια. Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προβλέπεται ότι αν μέσα στα επόμενα 15 χρόνια δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

«Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια σύγχρονη μάστιγα καθώς, ενώ στη δεκαετία του ’80 έπασχε μόλις το 3% του πληθυσμού, σήμερα το ποσοστό αγγίζει το 10%. Μιλάμε δηλαδή για σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους εκ των οποίων το 2%-3% αγνοεί ότι πάσχει από τη νόσο. Με την εκδήλωση στο Σύνταγμα προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο να τον ευαισθητοποιήσουμε, ώστε να εντάξει τη σωστή διατροφή και την άσκηση στην καθημερινότητά του» είπε στο ΑΜΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Ανδρέας Μελιδώνης.

Στις εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος, που ξεκινάνε στις 10 το πρωί και ολοκληρώνονται στις 5 το απόγευμα, το κοινό λαμβάνει μέρος σε ένα διαδραστικό παιχνίδι στο οποίο απαντά σχετικά με τις διατροφικές του συνήθειες και τη φυσική του δραστηριότητα, ενώ παράλληλα υπάρχει επιστημονική ενημέρωση από ειδικούς διατροφολόγους που βρίσκονται εκεί. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ενημερωτικά έντυπα με συμβουλές διατροφής και άσκησης που βοηθούν στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *