Αλκοόλ και άσκηση

 
Μόλις 30 λεπτά άσκησης είναι ικανά να αυξήσουν έως και τρεις φορές παραπάνω τα επίπεδα της βενδοφρίνης – ουσίας που αποτελεί μέρος του ενδογενούς οπιούχου συστήματος του οργανισμού – στο ανθρώπινο σώμα.


Στο παραπάνω συμπέραμα κατέληξε έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Έρευνας και Αξιολόγησης της Φυσικής Απόδοσης και το εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητα Ζωής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το εργαστήριο Βιοχημείας της Άσκησης του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του ΚΕΤΕΑΘ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Θανάση Τζιαμούρτα σε συνεργασία με την Ψυχιατρική κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, παράλληλα – όπως προέκυψε – υπήρξε μια μείωση στην επιθυμία για λήψη αλκοόλ κατά περίπου 20%, ενώ έτειναν να επηρεαστούν τα ευχάριστα συναισθήματα βελτιώνοντας τη διάθεση και να μειωθούν σημαντικά τα δυσάρεστα. “Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για να αναδείξουμε τη μορφή εκείνης της άσκησης που θα αποτρέψει το αλκοολικό άτομο να υποτροπιάσει” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Τζιαμούρτας.

“Λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις της κατάχρησης και εξάρτησης από το αλκοόλ στην υγεία, αλλά και σε άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση των κατάλληλων μεθόδων που θα μειώσουν την εξάρτηση ενός ατόμου από το αλκοόλ. Η σωματική άσκηση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εφόδιο στα χέρια του κλινικού γιατρού στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου” σημειώνει ο ίδιος.
Αλκοολισμός

Ο αλκοολισμός αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία αφού σαν φαινόμενο φαίνεται να ακολουθεί αυξητικές τάσεις. Το δυσάρεστο, σύμφωνα με τον κ. Τζιαμούρτα, είναι ότι τα άτομα τα οποία επιζητούν θεραπεία είναι νεαρής σχετικά ηλικίας (30-50 έτη). Παραπάνω από τα μισά άτομα θα συμπεριφερθούν κάποια στιγμή βίαια στην οικογένεια, ενώ περίπου τέσσερα στα 10 άτομα θα οδηγήσουν υπό την επήρεια αλκοόλ. Τα υψηλά ποσοστά υποτροπής (60% έως και 90%) και το χαμηλό ποσοστό θεραπείας (μόνο ένα 20% των αλκοολικών διακόπτουν τη λήψη οινοπνεύματος) καθώς και η γενικότερη προτροπή των θεραπευτών προς τα εξαρτημένα από ουσίες άτομα για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, έχουν οδηγήσει τους ερευνητές στη διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης της εξάρτησης, όπως είναι η σωματική άσκηση.

Η άσκηση, διευκρινίζει ο ίδιος, έχει αρκετά προνόμια έναντι άλλων μορφών θεραπείας για τον αλκοολισμό. Δεν απαιτεί τη λήψη φαρμακευτικών ουσιών, απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του ασθενούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρά μια παθητική στάση επίλυσης του προβλήματος από άλλους, και είναι εύκολα προσβάσιμη από όλους σε σχέση με τη θεραπεία με φαρμακευτικές ουσίες ή ψυχολογική υποστήριξη.

Παρά το γεγονός ότι η άσκηση θεωρείται από ορισμένους ότι θα μπορούσε να βοηθήσει, ως συμπληρωματική θεραπεία, στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού, πολύ λίγες προσπάθειες έχουν γίνει για να εξετάσουν την αξία αυτής στην πρόληψη υποτροπής αλκοολικών ατόμων.

Προηγούμενες εργασίες από το εργαστήριο του κ. Τζιαμούρτα και των συνεργατών του έχουν δείξει ότι η επίδραση της άσκησης σε αλκοολικά άτομα είναι τέτοια που να εκκρίνονται ενδογενή οπιούχα, όπως η β-ενδορφίνη, σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η β-ενδορφίνη είναι η ουσία που συνδέεται με την ευχαρίστηση και ότι τα επίπεδα της είναι χαμηλά στα αλκοολικά άτομα, η άσκηση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα μέσο βελτίωσης του αισθήματος της ευχαρίστησης, το οποίο συνήθως επιζητά το αλκοολικό άτομο διαμέσου του οινοπνεύματος.

Σημειώνεται ότι, το εργαστήριο Βιοχημείας της Άσκησης στοχεύει στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης στα ερευνητικά πεδία της άσκησης και της αθλητικής διατροφής. Κύριος σκοπός του εργαστηρίου είναι η αποκάλυψη των κυτταρικών και μοριακών μηχανισμών, μέσω των οποίων η άσκηση και η διατροφή επηρεάζουν την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *