Αλήθειες και μύθοι για τους κιρσούς των κάτω άκρων

Ζήσης Ψάλλας

Οι κιρσοί των κάτω άκρων αποτελούν μια φλεβική πάθηση που αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίο αυξάνεται τα παγκοσμίως. Η δημιουργία των κιρσών εμφανίζεται συνήθως κάτω από το γόνατα, λόγω της παλινδρόμησης μιας σημαντικής ποσότητας αίματος προς τα πόδια.

Μεγάλος ασθενών αγνοεί την σημασία και την επικινδυνότητα των φλεβικών παθήσεων και έχει κάποιες λάθος αντιλήψεις. 

«Είναι διαδεδομένη η άποψη ότι οι κιρσοί αποτελούν απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, όμως, η αλήθεια είναι ότι οι κιρσοί χρήζουν, σε κάθε περίπτωση, αξιολόγηση», λέει ο αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίου, επικεφαλής της . «Οι κιρσοί των κάτω άκρων συνδέονται με αλλαγές στη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος αυξάνοντας τη φλεβική πίεση στο εσωτερικό των φλεβών. Το αίμα κινείται με ταχύτητα μικρότερη από το φυσιολογικό. Αν το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία όπως θρομβώσεις, φλεβίτιδα, πνευμονική εμβολή, δερματολογικές βλάβες και ανοιχτές πληγές στα κάτω άκρα. Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 20% των ασθενών με κιρσούς θα εμφανίσει έλκος στην κνήμη αν οι κιρσοί δεν έχουν αντιμετωπιστεί εγκαίρως».

Αλέξανδρος Ματθαίου, επικεφαλής της Venocare Athens: «Η πλέον σύγχρονη, ασφαλής και με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών αποτελεί η ενδοαυλική θεραπεία με Laser».

Η φλεβική ανεπάρκεια συνήθως κάνει την εμφάνισή της υπό την μορφή ευρυαγγειών ή κιρσών μεταξύ των 18 και 35 ετών. Στη συνέχεια, η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται με την ηλικία. Στην ηλικία των 70 ετών, οι ασθενείς που πάσχουν από οποιαδήποτε μορφή φλεβικής ανεπάρκειας είναι διπλάσιοι από αυτούς στην ηλικία των 50 ετών. Ένα μεγαλύτερο σωματικό βάρος κατατάσσεται σε μεσαίου βαθμού επικινδυνότητα για την εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας. Αντιθέτως, η κληρονομικότητα αποτελεί ιδιαίτερα ισχυρό προδιαθετικό παράγοντα. Σύμφωνα με μελέτες, όταν και οι δύο γονείς έχουν κιρσούς, ο κίνδυνος για τα παιδιά να αναπτύξουν κιρσούς είναι 90%. Αν μόνο ο ένας από τους δύο γονείς πάσχει, ο κίνδυνος για τα αγόρια είναι 25% και για τα κορίτσια 62%.

Υπάρχει η διαδεδομένη άποψη ότι το σταυροπόδι προκαλεί ή επιδεινώνει τους κιρσούς κάτω άκρων. Είναι αυτό αλήθεια; «Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το σταυροπόδι είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση ή την επιδείνωση των κιρσών», λέει ο κ. Ματθαίου. «Το σταύρωμα των ποδιών επηρεάζει κυρίως τη στάση του σώματος. Όταν καθόμαστε, κανονικά τα πέλματα πρέπει να πατούν σταθερά στο πάτωμα, ώστε να σταθεροποιείται η λεκάνη, η μέση και η πλάτη. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι το σταύρωμα των ποδιών ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και ασκεί πίεση στα νεύρα. Όμως, οι επιδράσεις αυτές είναι προσωρινές και δεν συνδέονται με χρόνια φλεβικά προβλήματα».

Επίσης πιστεύεται ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί κιρσούς των κάτω άκρων αλλά στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει αδιάγνωστη φλεβική πάθηση και ως αποτέλεσμα επιδεινώνεται κατά τη εγκυμοσύνη. «Μετά την κύηση οι κιρσοί στην πύελο και στο αιδοίο συνήθως υποστρέφουν και όλα επιστρέφουν στη φυσιολογική κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ωοθηκικές φλέβες παραμένουν διατεταμένες, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί σταδιακά το σύνδρομο της πυελικής συμφόρησης».

Η θεραπεία των κιρσών μπορεί να οδηγήσει σε νέα φλεβικά προβλήματα; «Δυστυχώς, με την παλαιά επέμβαση της σαφηνεκτομής, πολλοί ασθενείς βιώνουν την επανεμφάνιση των κιρσών», τονίζει ο κ. Ματθαίου. «Με τις νέες τεχνικές, όμως, όπως το ενδοαυλικό λέιζερ και την σκληροθεραπεία, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Οι ενδοαυλικές τεχνικές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και το κυριότερο, υπό υπερηχογραφικό έλεγχο, γνωρίζοντας, με εξαιρετική ακρίβεια, τις εστίες του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Η πλέον σύγχρονη, ασφαλής και με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών αποτελεί η ενδοαυλική θεραπεία με Laser, υπογραμμίζει ο κ. Ματθαίου. Είναι η πιο αξιόπιστη και σύντομη θεραπεία, χωρίς να απαιτεί γενική αναισθησία. Έτσι ο ασθενής μπορεί ακόμη και την επόμενη ημέρα να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. 

Διαβάστε ακόμη...