Αλάτι: 5 σημάδια που στέλνει το σώμα ότι πρέπει να το ελαττώσετε

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μέσω της διατροφής μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η υπέρταση ωστόσο, δεν είναι η μοναδική επίπτωση στην υγεία όσων το παρακάνουν με το αλάτι. Τα αλμυρά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν και άλλες παρενέργειες στο σώμα σας.

Δείτε 5 παράδοξα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει το σώμα σας τρώτε πολύ αλάτι:

Πρησμένα δάχτυλα

Η ζυγαριά δεν δείχνει παραπάνω κιλά, αλλά το δαχτυλίδι που φοράτε χρόνια τώρα, σας σφίγγει δυσάρεστα. Η αιτία που τα δάχτυλά σας μοιάζουν ξαφνικά με… λουκάνικα βρίσκεται στην κατακράτηση υγρών που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

Ξηροστομία

Αν νιώθετε το στόμα σας υπερβολικά ξηρό, μπορεί να οφείλεται στο επιπλέον αλάτι. Το αλάτι στεγνώνει μειώνει τη βλέννα του στόματος. Για να το αντιμετωπίσετε πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό.

Έντονος πονοκέφαλος

Αν σας έπιασε έντονος πονοκέφαλος μετά τα τσιπς που καταναλώσατε, ξέρετε ποιος είναι ο ένοχος. Έρευνα έδειξε ότι ενήλικες που κατανάλωναν 3.500 mg νατρίου ημερησίως είχαν σχεδόν 35% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώνουν πονοκεφάλους σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν 1.500 mg αλατιού.
Η υπέρταση και οι πονοκέφαλοι συνδέονται έτσι κι αλλιώς. Παρατηρείται όμως ότι και τα άτομα με φυσιολογική πίεση μπορεί να νιώσουν πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση αλατιού.

Συχνοουρία

Δεν προκαλεί μόνο η υπερβολική κατανάλωση υγρών συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, αλλά και το πολύ αλάτι. Στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από την περίσσεια αλατιού, τα νεφρά υπερλειτουργούν με αποτέλεσμα να έχετε συχνοουρία.

Σύγχυση

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού προκαλεί αφυδάτωση, ένα από τα συμπτώματα της οποίας είναι η αδυναμία να σκεφτεί το άτομο καθαρά. Σχετική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι γυναίκες που είχαν αφυδατωθεί λόγω υπερβολικής πρόσληψης αλατιού, είχαν χειρότερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ υπολογισμού της συγκέντρωσης και της μνήμης, αλλά και πολύ χειρότερη ψυχολογία.

Για να επαναφέρετε τον οργανισμό σας σε φυσιολογικά επίπεδα, πρέπει να κόψετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πολύ νάτριο και να πίνετε πολλά υγρά και ειδικά νερό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *