Ακόμη και με πολλά λιπαρά, η μεσογειακή διατροφή είναι καλή

Ζήσης Ψάλλας

Ακόμα και μια μεσογειακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

 Ενώ ο ορισμός της μεσογειακής διατροφής διαφέρει, την όρισαν ως ένα πλάνο με ορισμένα χαρακτηριστικά και κανένα περιορισμό στα υγιή λίπη. Τα επτά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν: υψηλή αναλογία μονοακόρεστων προς κορεσμένα λίπη (για παράδειγμα, περισσότερο ελαιόλαδο και λιγότερα ζωικά λίπη), υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, υψηλή πρόσληψη οσπρίων (όπως φασόλια και φακές), υψηλή πρόσληψη δημητριακών, μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών, χαμηλή κατανάλωση κρέατος και πολύ χαμηλή έως ανύπαρκτη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, μέτρια κατανάλωση ψαριών και μέτρια πρόσληψη κρασιού.

Εξετάζοντας τη θνησιμότητα, τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά. Η μεσογειακή δίαιτα δεν φαινόταν να επηρεάζει τη συνολική θνησιμότητα. Δηλαδή, όσοι ακολουθούσαν τη δίαιτα δεν φαινόταν να έχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίτερα από εκείνους που έτρωγαν διαφορετικά.

Ωστόσο, φάνηκε να υπάρχουν πολλά καλά νέα όταν εξετάστηκαν συγκεκριμένες ασθένειες. Η μεσογειακή διατροφή όχι μόνο φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων ενός ατόμου, αλλά να έχει και οφέλη σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού και τον διαβήτη τύπου 2.

Για να συμπεριληφθεί στην ανασκόπηση, μια μελέτη έπρεπε να έχει τουλάχιστον 100 συμμετέχοντες που παρακολουθούνταν για τουλάχιστον ένα χρόνο. Μια μεγάλη μελέτη που εξέτασαν οι ερευνητές διαπίστωσε ότι η παρακολούθηση της μεσογειακής διατροφής συνδέθηκε με 30% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2 και περισσότερο από 50% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές βρήκαν συσχετίσεις στη μελέτη τους, αλλά δεν μπόρεσαν να αποδείξουν την αιτία και το αποτέλεσμα. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να παράγει τα οφέλη για την υγεία μειώνοντας τη χοληστερόλη, το σωματικό βάρος και το σάκχαρο στο αίμα, μεταξύ άλλων. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει επίσης αντιοξειδωτικά, και αυτό θα μπορούσε επίσης να προάγει την καλύτερη υγεία.

Να σημειωθεί ότι μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με μεγαλύτερη προσκόλληση στη μεσογειακή δίαιτα φάνηκε να έχουν μακρύτερα τελομερή τα οποία σχετίζονται με τη μακροζωία.

Διαβάστε ακόμη...