Aκόμη και άτομα κανονικού βάρους είναι ευαίσθητα σε σοβαρή λιπώδη νόσο του ήπατος

Ζήσης Ψάλλας

Η σοβαρή λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται συνήθως με την παχυσαρκία, αλλά σύμφωνα με μια ανασκόπηση από ερευνητές στο Temple University και το Translational Genomics Research Institute,ι ακόμη και άτομα κανονικού βάρους μπορούν να προσβληθούν από αυτή την δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι ελάχιστα κατανοητό.

«Επειδή η λιπώδης νόσος του ήπατος, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μια κλινικά σιωπηλή κατάσταση, η απουσία πρώιμων σημείων και συμπτωμάτων, σε συνδυασμό με κανονικές εργαστηριακές και σωματικές μετρήσεις, οι κλινικοί γιατροί δεν βλέπουν την παρουσία σοβαρής ηπατικής νόσου στα άτομα κανονικού βάρους», δήλωσε η Johanna DiStefano καθηγήτρια μεταβολικών νοσημάτων.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι η πιο κοινή χρόνια ηπατική πάθηση στις ΗΠΑ και μπορεί να επηρεάσει περίπου το 24% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η συχνότητα της NAFLD αυξάνεται παγκοσμίως, καθιστώντας την σημαντική απειλή για την υγεία.

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι μεταξύ της αρχικής διάγνωσης και των εξετάσεων παρακολούθησης, τα αδύνατα άτομα με NAFLD διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ηπατική νόσο από εκείνα με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). «Αυτό το απροσδόκητο εύρημα υποδηλώνει ότι τα αδύνατα άτομα βιώνουν ταχύτερο ρυθμό εξέλιξης της ίνωσης σε σύγκριση με εκείνα με υψηλότερο ΔΜΣ», είπε η DiStefano.

Ενώ η παχυσαρκία είναι ο ισχυρότερος ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για NAFLD, ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας ορισμένα άτομα δεν αναπτύσσουν σοβαρή ηπατική νόσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν γενετικοί παράγοντες, δηλαδή ορισμένα γονίδια που προάγουν την ηπατική νόσο και άλλα που είναι προστατευτικά έναντι της πάθησης. 

Επίσης, οι γυναίκες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν NAFLD μετά την εμμηνόπαυση, πιθανότατα λόγω μεταβολικών αλλαγών που σχετίζονται με την απώλεια των οιστρογόνων και άλλων παραγόντων, ανέφερε η ανασκόπηση.

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι εάν η NAFLD στα αδύνατα άτομα αντιπροσωπεύει μια ξεχωριστή ασθένεια που απαιτεί ειδική αντιμετώπιση, όπως προτείνεται από πολλούς ερευνητές, ή είναι ένας τύπος κλασικής NAFLD που σχετίζεται με την παχυσαρκία που θα ανταποκριθεί στην τρέχουσα προσέγγιση της απώλειας βάρους και του ελέγχου της αντίστασης στην ινσουλίνη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το υπερβολικό λίπος στο αίμα.

Διαβάστε ακόμη...