Ακόμη πιο ανώδυνη η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser

kasf1.jpg

Η εμφάνιση κιρσών είναι συνήθως αποτέλεσμα της φλεβικής ανεπάρκειας του επιφανειακού φλεβικού δικτύου που συναντάται στο 40% των γυναικών και στο 20% των ανδρών. Η ανεπάρκεια των φλεβικών βαλβίδων επιτρέπει την παλίνδρομη ροή αίματος και  δημιουργεί συσσώρευση αίματος που λιμνάζει στις φλέβες οι οποίες διαστέλλονται, επιμηκύνονται και αποκτούν σχοινοειδή μορφή με πιθανές ελικώσεις. Οι παθολογικές αυτές φλέβες ονομάζονται κιρσοί.

Εκτός από τους κιρσούς η φλεβική ανεπάρκεια ενδέχεται να προξενεί έντονο πόνο, κάψιμο, αίσθημα βάρους στα πόδια, οίδημα, κνησμό, κράμπες κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποχρωματισμό του δέρματος, φλεβικά έλκη (ανοικτές πληγές) και θρομβοφλεβίτιδα.  Τυχούσα θρόμβωση που θα επεκταθεί από κλάδους (διατιτρώσες φλέβες) προς το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο, εκτός από τη φθορά των φλεβικών βαλβίδων (μεταθρομβωτική ανεπάρκεια) μπορεί να έχει και βαριές επιπλοκές  (π.χ. πνευμονική εμβολή).

Κιρσοί: Ποιοι παράγοντες συντελούν στη δημιουργία τους;

Μεταξύ των παραγόντων που συντελούν στην φλεβική ανεπάρκεια και στη δημιουργία κιρσών  περιλαμβάνονται:

Η ηλικία (η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνεται σημαντικά μετά τα 40 έτη) Το φύλο (οι γυναίκες αναπτύσσουν κιρσούς 2-3 φορές  συχνότερα από τους άνδρες) Η κληρονομικότητα (οι ασθενείς με κιρσούς έχουν συνήθως ασθενείς πρώτου βαθμού με το ίδιο πρόβλημα) Οι ορμονικές αλλαγές  (πχ  εγκυμοσύνη, χρόνια λήψη αντισυλληπτικών, κ.α ) Ο τρόπος ζωής και εργασίας (ορθοστασία ή και παρατεταμένη καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης, παχυσαρκία, κάπνισμα, διατροφή, κ.λ.)

kasf2.jpg

Εξειδικευμένη διάγνωση της φλεβικής νόσου

Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της φλεβικής νόσου από εξειδικευμένο ιατρό (αγγειοχειρουργό) είναι απαραίτητη για την αποφυγή επιπλοκών με βαριές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς. Η ολοκληρωμένη διάγνωση πραγματοποιείται με βάση το ιστορικό του ασθενούς (θρομβώσεις, οικογενειακό ιστορικό, κ.α.) και την εξέταση των φλεβών με σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης (υπέρηχο με έγχρωμο duplex ή πιο απλά triplex) διασφαλίζοντας πληρέστερη, αμεσότερη και ακριβέστερη διάγνωση.

Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση των  κιρσών

Παραδοσιακά, η αντιμετώπιση των κιρσών πραγματοποιούνταν με σαφηνεκτομή, μια αιματηρή μέθοδο που απαιτεί νάρκωση και νοσηλεία, έχει μακρά περίοδο αποθεραπείας, και συχνές επιπλοκές (ουλές, τραυματισμό νεύρων, αιματώματα). Βασικότερο όμως πρόβλημα είναι η επανεμφάνιση των κιρσών λόγω του φαινομένου της νεοαγγειογέννεσης.

Από το 2000, μια σειρά από ελάχιστα επεμβατικές ενδοφλεβικές τεχνολογίες (laser, rf, σκληροθεραπεία) άλλαξαν σημαντικά τον τρόπο αντιμετώπισης των φλεβικών παθήσεων.

Οι σύγχρονες επιστημονικές οδηγίες σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία, κ.α. προτείνουν πλέον ως βασική επιλογή για τη θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων τις ενδοφλεβικές μεθόδους (laser, rf) ενώ η σαφηνεκτομή περιορίζεται μόνο σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι σύγχρονες τεχνικές. Η θεραπεία των κιρσών με ενδοφλεβικό laser αποτελεί παγκοσμίως την πλέον δημοφιλή και αποτελεσματική θεραπεία. Σήμερα στις ΗΠΑ περίπου τα 3/4 των επεμβάσεων πραγματοποιούνται με τη χρήση ενδοφλεβικού laser.

kasf3.jpg

Ανώδυνη ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με δακτυλίους laser

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα των ενδοφλεβικών θεραπειών οδήγησαν στην ανάπτυξη αρκετών εναλλακτικών επιλογών (laser διαφόρων ειδών, ραδιοσυχνοτήτων, μηχανικών, χημικών σκευασμάτων, κ.τ.λ). Σήμερα, μια νέα γενιά ανώδυνων laser με ειδικούς ενδοφλεβικούς καθετήρες καθιστά την θεραπεία των κιρσών ακόμη πιο ανώδυνη, ασφαλή και σίγουρη έναντι κάθε άλλης διαθέσιμης τεχνικής όπως επίσης και έναντι των laser της προηγούμενης γενιάς.

Η νέα γενιά ανώδυνων laser με ειδικούς ενδοφλεβικούς καθετήρες διπλών δακτυλίων εκπομπής (laser double-ring 360ο) επιτυγχάνει την θεραπεία των κιρσών με τη εφαρμογή ελάχιστης, αλλά απόλυτα εστιασμένης, ενέργειας στα τοιχώματα του αγγείου. Η εστιασμένη δράση του laser συρρικνώνει ομοιόμορφα τα τοιχώματα και σφραγίζει οριστικά και με απόλυτη ασφάλεια την πάσχουσα φλέβα ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο επιπλοκών (αιματωμάτων, μετεγχειρητικού πόνου, κ.α.).

Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς νάρκωση και νοσηλεία, συχνά δεν απαιτεί καθόλου τομές και δεν αφήνει ουλές. Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση και τα ποσοστά υποτροπών μικρότερα του 5%. Αποτελεί ιδανική επιλογή θεραπείας της μείζονος και της ελάσσονος σαφηνούς, ακόμη και σε ασθενείς με συνοδά προβλήματα (σε αντιπηκτική αγωγή, παχύσαρκους, διαβητικούς, κ.α.). Σήμερα, με την χρήση των πιο εξελιγμένων τεχνολογιών μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς αμεσότερη και ακριβέστερη διάγνωση, ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία, απαλλάσσοντας από τα βασανιστικά συμπτώματα των φλεβικών παθήσεων.

Δείτε όλες τις απαντήσεις από τον Αγγειοχειρουργό – Dr. Σαλίβερο Απόστολο και την πιο σύγχρονη θεραπεία των κιρσών με Laser που μας επιτρέπει την ίδια κιόλας ημέρα να επιστρέψουμε στο σπίτι μας.

Dr. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΣΑΛΙΒΕΡΟΣ, Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εξειδικευμένος στις «Σύγχρονες Ενδαγγειακές Τεχνικές», Πλ. Κατράκη Βάσως 6, Γλυφάδα

www.fleves.gr, Τηλ.: 213.0349949, 6947203123

kasf4.jpg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *