Ακόμη και μια μικρή μείωση του βάρους 5% έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία

zugaria.medium.jpg

Εάν ο δείκτης της ζυγαριάς δείξει έστω και λίγο λιγότερο, τότε αυτό είναι ήδη ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικάνικο περιοδικό «Cell Metabolism» έδειξε ότι ακόμη και 5% λιγότερο βάρος μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία υπέρβαρων ανθρώπων.

Οι ασθένειες που προκαλούνται από το υπερβολικό βάρος είναι διαβήτης, σοβαρές παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, τραυματισμός των αρθρώσεων μέχρι και κατάθλιψη αφού συχνά οι υπέρβαροι άνθρωποι πέφτουν θύματα κοινωνικού ρατσισμού.

Η αμερικάνικη έρευνα προτείνει σε υπέρβαρα άτομα την απώλεια περίπου 5-10% του βάρους τους. Ο οργανισμός αντιδρά άμεσα σε αυτή την αλλαγή: ο μεταβολισμός λειτουργεί καλύτερα με αποτέλεσμα την βελτιωμένη λειτουργία των οργάνων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα διακρίνουν οι ειδικοί στο λίπος στην κοιλιακή χώρα που βρίσκεται γύρω από το έντερο και από άλλα όργανα του πεπτικού συστήματος. Αρχικά το κοιλιακό πάχος δεν προκαλεί ενοχλήσεις. Η ιδιαιτερότητά του όμως έγκειται στην ορμονική του δραστηριότητα.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, πάνω από 20 ορμόνες εντόπισαν οι ερευνητές στο κοιλιακό πάχος, οι οποίες καταλήγουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του λιπώδους ιστού. Οι συγκεκριμένες ορμόνες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, διαβήτη τύπου 2, μέχρι και καρκίνο.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το κοιλιακό πάχος, όπως τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Η κορτιζόλη θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Όταν αυξάνεται μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Επιπλέον ρυθμίζει και δράσεις του μεταβολισμού και μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών ή έντονο αίσθημα πείνας. Έτσι ο άνθρωπος τρώει περισσότερο, συσσωρεύει περισσότερο λίπος και μπαίνει σε έναν επικίνδυνο κύκλο. Κάτι αντίστοιχο μπορεί και να συμβεί εάν για παράδειγμα κάποιος λαμβάνει θεραπεία με κορτιζόνη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *