Ακόμη δύο νεκροί από τον ιό Έμπολα

 
Νέα επιδημία αιμορραγικού πυρετού Έμπολα έχει ξεσπάσει στην Ουγκάντα, όπου ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

«Το υπουργείο Υγείας θέλει να ενημερώσει τον πληθυσμό ότι στη χώρα έχει ξεσπάσει άλλη μία επιδημία του ιού Έμπολα», δήλωσε η υπουργός Κριστίν Οντόα.


Τα δείγματα που ελήφθησαν από δύο μέλη της ίδιας οικογένειας, τα οποία πέθαναν το Σάββατο και την Κυριακή, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της χώρας, αποδείχθηκαν θετικά στον ιό, διευκρίνισε η ίδια.

Πέντε άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τους δύο ανθρώπους που πέθαναν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ενώ δύο από αυτούς έχουν τεθεί στην απομόνωση σε μονάδα του νοσοκομείου Μουλάγκο της Καμπάλα, πρόσθεσε η υπουργός.

Άλλος ένας άνθρωπος είχε πεθάνει στα τέλη Οκτωβρίου αφού εκδήλωσε συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά του Έμπολα, αλλά η περίπτωσή του δεν είχε αναφερθεί στις αρχές ώστε να ληφθούν δείγματα από το πτώμα, κατέληξε η υπουργός.

Στις 4 Οκτωβρίου οι αρχές της χώρας κήρυξαν επισήμως το τέλος της προηγούμενης επιδημίας του ιού Έμπολα, η οποία εκδηλώθηκε τον Ιούλιο στο δυτικό τμήμα της χώρας και είχε προκαλέσει το θάνατο 17 ανθρώπων.

Επίσης σήμερα έγινε γνωστό πως έρευνα Καναδών επιστημόνων έδειξε ότι χοίροι που είχαν μολυνθεί με τον ιό Έμπολα τον μετέδωσαν σε πιθήκους χωρίς να έλθουν σε άμεση επαφή μαζί τους, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι οι χοίροι μπορεί να αποτελούν έναν φορέα μετάδοσης του ιού Έμπολα τον οποίο δεν υποψιαζόμαστε.

Στα πρωτεύοντα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, θεωρούμε ότι κύρια πηγή μόλυνσης αποτελεί η άμεση επαφή με το αίμα, τα βιολογικά υγρά, ή τους ιστούς ζώων ή ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Ορισμένοι επιστήμονες υποπτεύονται ωστόσο ότι υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω της αναπνευστικής οδού.

Σε αντίθεση με τα πρωτεύοντα θηλαστικά, τα οποία εμφανίζουν μια γενικευμένη λοίμωξη που εκδηλώνεται με έναν εν γένει θανάσιμο αιμορραγικό πυρετό, οι χοίροι που προσβάλλονται από τον ιό Έμπολα υποφέρουν κυρίως από αναπνευστικά συμπτώματα, διαφορά η οποία μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η νόσος αυτή μπορεί επίσης να μεταδοθεί χωρίς άμεση επαφή, αναμφιβόλως μέσω της αναπνευστικής οδού.

Εκκινώντας από αυτήν την υποψία, Καναδοί ερευνητές προχώρησαν σε ένα πείραμα με έξι χοίρους, τους οποίους μόλυναν με μια μορφή του ιού Έμπολα, τον Zaire-EBOV ή ZEBOV.

Μέσα στον περιφραγμένο χώρο στον οποίο βρίσκονταν οι χοίροι αυτοί, οι επιστήμονες έβαλαν τέσσερις υγιείς μακάκους, σε ξεχωριστά κλουβιά, και φρόντισαν ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε άμεση επαφή ανάμεσα στα δύο είδη.

Και οι τέσσερις πίθηκοι που βρισκόντουσαν στον ίδιο χώρο με τους χοίρους μολύνθηκαν από τον ιό Έμπολα. Μέχρι σήμερα δεν είχε διαπιστωθεί ποτέ κάποιο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό σε άλλα πειράματα που είχαν γίνει, κατά τα οποία μακάκοι που έφεραν τον ιό είχαν τοποθετηθεί υπό τις ίδιες συνθήκες στον ίδιο χώρο με άλλους υγιείς μακάκους.

«Η μόλυνση των τεσσάρων μακάκων που βρισκόντουσαν σε ένα περιβάλλον το οποίο εμπόδιζε οποιαδήποτε άμεση επαφή μεταξύ των δύο ειδών και μεταξύ των ιδίων των μακάκων υποδεικνύει ότι η μετάδοση έγινε μέσω του αέρα», συμπέραναν η Χάνα Ουάινγκαρτλ, της Καναδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης των Τροφίμων, και οι συνάδελφοί της.

«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν την υπόθεση μιας μετάδοσης μέσω του αέρα, ιδιαίτερα ανάμεσα στους χοίρους και τα πρωτεύοντα θηλαστικά, η οποία μπορεί να συμβάλει στο ξέσπασμα μιας επιδημίας ZEBOV. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για να γίνει μια αξιολόγηση της μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο εν γένει», καταλήγουν οι ερευνητές.

Ο Έμπολα θεωρείται ένας από τους πιο μολυσματικούς και θανάσιμους ιούς για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Το όνομά του το έχει πάρει από ένα ποτάμι στο βόρειο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1976, όταν η χώρα ονομαζόταν ακόμη Ζαΐρ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *