Ακόμα και λίγα τσιγάρα διπλασιάζουν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου

 
Γυναίκες που είναι ελαφρώς καπνίστριες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου, υποδεικνύει μεγάλη έρευνα. Η έρευνα παρακολούθησε την υγεία 101.000 Αμερικανίδων νοσηλευτριών για τρεις δεκαετίες.


Οι γυναίκες που ήταν ελαφρώς έως μέτρια καπνίστριες είχαν διπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας από αιφνίδια καρδιακά αίτια σε σχέση με όσες δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Ωστόσο, όσες διέκοψαν το κάπνισμα εμφάνισαν μείωση του κινδύνου σε διάστημα 9 ετών, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας σημειώθηκαν 315 αιφνίδιοι θάνατοι από καρδιά.

Σε ανθρώπους ηλικίας 35 ή νεότερης αυτό οφείλεται κυρίως σε καρδιολογικό πρόβλημα που υπάρχει στην οικογένεια.

Αλλά σε ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι μπορεί να αποτελέσει το πρώτο σημάδι στεφανιαίας νόσου.

Από τους 315 αιφνίδιους θανάτους στην έρευνα, 75 ήταν μεταξύ των καπνιστριών, 148 μεταξύ των πρόσφατων ή πρώην και 128 αφορούσαν γυναίκες που δεν κάπνισαν ποτέ.

Ο Dr Roopinder Sandhu, έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και οικογενειακό ιστορικό της νόσου, ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν αιφνιδίως ακόμα και αν κάπνιζαν ελαφριές ως μέτριες ποσότητες, μεταξύ 1 και 14 τσιγάρων την ημέρα.

Για κάθε 5 χρόνια συνεχούς καπνίσματος ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 8%.

Ωστόσο γυναίκες που διέκοψαν είδαν τον κίνδυνο να μειώνεται μέχρι αυτόν κάποιου που δεν είχε καπνίσει ποτέ μετά από 20 χρόνια διακοπής.

Ο Dr Sandhu, από το University of Alberta, του Καναδά, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα. Τα οφέλη όσον αφορά τη μείωση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου υπάρχουν για όλες τις γυναίκες, όχι μόνο για όσες έχουν ήδη καρδιακή νόσο.

Μπορεί να είναι δύσκολη η διακοπή. Χρειάζεται μακροπρόθεσμος στόχος. Δεν είναι πάντα εύκολα εφικτός και μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μια προσπάθειες.

Πρόσφατη έρευνα στο περιοδικό Lancet που πραγματοποιήθηκε σε 1,2 εκατ. γυναίκες ανακάλυψε ότι όσες διέκοψαν το κάπνισμα μέχρι την ηλικία των 30 θα μπορούσαν σχεδόν να αποφύγουν τελείως τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *