Αιματουρία στις γυναίκες: Δείτε τις πιθανές αιτίες

Τι συμβαίνει όμως όταν το αίμα δεν σχετίζεται με την περίοδο και τα ούρα έχουν ροζ, κόκκινο ή καφετί χρώμα ή παρατηρείτε κηλίδες αίματος τις ημέρες του μήνα που δεν έχετε εμμηνόρροια;

Πρώτα απ’ όλα δεν πρέπει να πανικοβληθείτε, ούτε όμως και να αμελήσετε το σύμπτωμα. Το αίμα στα ούρα δεν είναι ποτέ ένα φυσιολογικό εύρημα, γι’ αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Οι πιθανές αιτίες
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων των ΗΠΑ, υπάρχουν δύο τύποι αιματουρίας: Η μακροσκοπική, την οποία μπορεί κάποιος να διαπιστώσει διά γυμνού οφθαλμού, και η μικροσκοπική, στην οποία το αίμα είναι ορατό μόνο με μικροσκόπιο.

Στις πιθανότερες αιτίες αιματουρίας περιλαμβάνονται οι πέτρες στα νεφρά –μικρές σκληρές μάζες που σχηματίζονται στα νεφρά και αποβάλλονται με τα ούρα- και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού, αναφέρει η ουρολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ουρολογικής Ογκολογίας στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο John Wayne στην Καλιφόρνια, Jennifer Linehan.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η έντονη άσκηση (π.χ. Μαραθώνιος) μπορεί να προκαλέσει αίμα στα ούρα, αν και είναι αρκετά σπάνιο και συνήθως συμβαίνει σε επαγγελματίες αθλητές, επισημαίνει η Linehan.

Άλλες, λιγότερο συχνές αιτίες αιματουρίας είναι η ενδομητρίωση (όταν ο ιστός που φυσιολογικά θα έπρεπε να αναπτύσσεται εντός της μήτρας, αναπτύσσεται έξω απ’ αυτή, στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης, δημιουργώντας εστίες, οζίδια ή κύστες), μία λοίμωξη στην ουροδόχο κύστη ή τα νεφρά (ή τον προστάτη στους άνδρες) και σε σπάνιες περιπτώσεις ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης ή του νεφρού, λέει η Linehan.

Πρέπει να συμβουλευτώ γιατρό;
Ναι, υπογραμμίζει, αφού το αίμα στα ούρα δεν είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα. Αυτό ισχύει είτε έχετε αίμα στα ούρα χωρίς άλλα συμπτώματα, είτε συνοδεύεται από αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση ή πόνο στη μέση.

Το αίμα στα ούρα μπορεί να αποτελεί ένδειξη λοίμωξης των νεφρών που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, υπάρχει ο κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας και χρόνιας νεφροπάθειας.

Ο γιατρός θα εξετάσει την περιοχή της κοιλιάς και θα κάνει ανάλυση ούρων για την πιθανότητα λοίμωξης. Μπορεί επίσης να σας υποβάλλει σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να εξετάσει το ενδεχόμενο λίθων ή σε σπάνιες περιπτώσεις όγκου στα νεφρά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *