Αιματολογικό τεστ θα προβλέπει τον καρκίνο του μαστού

 
Ένα τεστ αίματος το οποίο θα εντοπίζει έγκαιρα τις γυναίκες που κινδυνεύουν μελλοντικά από καρκίνο του μαστού αναπτύσσουν βρετανοί επιστήμονες.


Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Έλληνας επιδημιολόγος Δημήτρης Τριχόπουλος, καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας- εντόπισαν συσχέτιση ανάμεσα στον καρκίνο και στις μεταβολές του γονιδίου ΑΤΜ, που βρίσκεται στα λευκοκύτταρα του αίματος. Η μεταβολή αυτή είναι δυνατό να ανιχνευθεί στον οργανισμό ακόμα και μία δεκαετία προτού διαγνωστούν τα συμπτώματα της νόσου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χάρη στο νέο τεστ θα είναι δυνατός ο έγκαιρος διαγνωστικός έλεγχος των γυναικών στο μέλλον.

Το τεστ εστιάζει στον τρόπο που το γονίδιο ΑΤΜ αλλάζει υπό την επίδραση παραγόντων του περιβάλλοντος, όπως το αλκοόλ, η ακτινοβολία, το κάπνισμα, η μόλυνση και οι ορμονικές μεταβολές- μία διαδικασία γνωστή στη βιολογία ως «επιγενετική». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου μία στις πέντε γυναίκες έχουν ένα τέτοιο επιγενετικό «διακόπτη» που διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το εν λόγω γονίδιο στα λευκοκύτταρα, το οποίο, υπό την επίδραση του περιβάλλοντος, υφίσταται βιοχημικές τροποποιήσεις (πρόκειται για τη διαδικασία της μεθυλίωσης, η οποία δρα ως γενετικός «διακόπτης» για τα γονίδια) και αυτή η εξέλιξη αποτελεί πιθανό «προμήνυμα» του καρκίνου. Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα μεθυλίωσης του γονιδίου ΑΤΜ έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με αυτές που έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα μεθυλίωσης του συγκεκριμένου γονιδίου.

Η πρόβλεψη του καρκίνου από τα αιματολογικά τεστ έγινε κατά μέσο όρο τρία χρόνια πριν τη διάγνωσή της νόσου. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μεθυλίωση του γονιδίου συνέβη -και εντοπίστηκε από το τεστ- μέχρι και 11 χρόνια πριν διαγνωστεί για πρώτη φορά ο όγκος στο στήθος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *