Αιματολογικό τεστ θα ανιχνεύει τον καρκίνο

 
Νέα έρευνα αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης εξέτασης αίματος με βάση το DNA, που θα μπορούν χρησιμοποιούν οι γιατροί ως ρουτίνα για να εντοπίζουν αν κάποιος ασθενής πάσχει από καρκίνο.


Ωστόσο υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Η έρευνα είναι προκαταρκτική και το τεστ δεν είναι φτηνό. Ακόμα και αν διαγιγνώσκει τον καρκίνο πιθανόν θα εγείρει μεγάλες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των αποτελεσμάτων.

Ακόμα και έτσι, ένα γενετικό τεστ για καρκίνο θα είναι σημαντική πρόοδος, δήλωσαν ειδικοί. Ο Dr. Victor Velculescu, του Johns Hopkins Kimmel Cancer Center στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι αυτό θα αποτελέσει τρόπο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου και αναφοράς του επιπέδου κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Το νέο τεστ είναι μοναδικό καθώς εξετάζει το αίμα για σημάδια του DNA που εξέρχονται από τα καρκινικά κύτταρα στο κυκλοφορικό όταν πεθαίνουν, εξήγησε ο Velculescu.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το τεστ διέκρινε τις διαφορές σε 10 ασθενείς με καρκίνο μαστού ή παχέος εντέρου όταν συγκρίθηκε με 10 υγιείς ασθενείς. Η εξέταση δεν υπέδειξε λανθασμένα ότι κάποιος από τους υγιείς ασθενείς είχαν καρκίνο.

Ο Velculescu δήλωσε ότι ερευνούν όλο το γονιδίωμα και μπορούν να εφαρμόσουν την εξέταση σε οποιοδήποτε είδος καρκίνου ή εξατομικευμένο καρκίνο. Η εξέταση στοιχίζει χιλιάδες δολάρια αλλά ο Velculescu περιμένει ότι η τιμή τελικά θα μειωθεί.

Στο μέλλον, δήλωσε, η εξέταση θα πραγματοποιείται σε τακτικά διαστήματα και θα εντοπίζει τον καρκίνο χωρίς να χρειάζεται βιοψία. Ωστόσο το τεστ χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Υπάρχει μια πιθανή επιπλοκή. Αν το τεστ διαπιστώσει σημάδια καρκίνου τότε ποια θα είναι η συνέχεια; Εξέταση αίματος για τον καρκίνο του προστάτη γνωστή ως εξέταση PSA αποτελεί πεδίο συζητήσεων επειδή ορισμένοι ασθενείς μπορεί να υποβληθούν σε μη αναγκαία αγωγή.

Παρόλα αυτά, ο Dr. Otis Brawley, του American Cancer Society, δήλωσε ότι μπορεί να προβλέψει ότι ένα τέτοιο τεστ θα αποτελέσει μέρος ρουτίνας στην ιατρική αν και μπορεί να χρειαστούν 20 χρόνια ή περισσότερα για να φτάσουμε εκεί.

Σε ορισμένα περιστατικά, δήλωσε ο Brawley, οι γιατροί θα μπορούσαν δυνητικά να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το τεστ, για να αξιολογήσουν την έκταση του καρκίνου σε έναν ασθενή αντί να πραγματοποιήσουν βιοψία.

Για τώρα, ο Brawley δήλωσε ότι η εξέταση είναι ιδιαίτερα ακριβή και εξαιρετικά προκαταρκτική και πιθανόν απέχει αρκετά χρόνια πριν κάποιος μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science Translational Medicine».

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *