Αιματολογικές εξετάσεις: 5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας για τα αποτελέσματα

Οι αιματολογικές εξετάσεις, η γενική αίματος όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, είναι μια απαραίτητη προληπτική εξέταση που πρέπει να γίνεται από άτομα κάθε ηλικίας περίπου κάθε δύο χρόνια. Η γενική αίματος εξετάζει πληθώρα σημαντικών δεικτών, όπως ο αιματοκρίτης, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα λευκά αιμοσφαίρια.

Αφού κάνετε την προληπτική εξέταση και πάρετε τα αποτελέσματα, πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας ώστε να τα ερμηνεύσει και πιθανώς να σας δώσει κατευθυντήριες οδηγίες.

Κατά το στάδιο της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, καλό θα ήταν να κάνετε στον γιατρό σας τις 5 παρακάτω ερωτήσεις κλειδιά-ώστε να μπορέσετε να σχηματίσετε μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση του υγείας σας και τις ανάγκες του οργανισμού σας.

1. Βλέπετε κάποια ανωμαλία;
Ο κάθε δείκτης που εξετάζει η αιματολογική εξέταση κυμαίνεται σε ένα εύρος φυσιολογικών τιμών και οφείλετε να γνωρίζετε πού ακριβώς βρίσκεστε.

2. Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα σε σχέση με το οικογενειακό μου ιστορικό;
Το οικογενειακό ιστορικό πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων μιας εξέτασης, καθώς προειδοποιεί για τυχόν ευπάθειες.

3. Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εξετάσεις μου;
Ο λόγος που κάνουμε εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι για να παρακολουθούμε την υγεία μας σε βάθος χρόνου. Μια σημαντική μεταβολή σε κάποιο δείκτη μπορεί να υποδεικνύει δυσλειτουργία στον οργανισμό, της οποίας η αιτία πρέπει να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί.

4. Πρέπει να κάνω κάποια αλλαγή στις καθημερινές μου συνήθειες;
Τα αποτελέσματα μιας αιματολογικής ή άλλης εξέτασης είναι δυνατό να αποτελέσουν αφορμή ώστε να υιοθετήσετε καλύτερες και πιο υγιεινές συνήθειες.

5. Πόσο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματα;
Υπάρχει πάντα πιθανότητα για ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Εάν αντιμετωπίζετε ενοχλήσεις ή συμπτώματα και οι εξετάσεις σας είναι φυσιολογικές, ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνετε και άλλες εξετάσεις.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *