Αγωνία για τις εορτές λόγω επέλασης της «Όμικρον»

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αναφορικά με τον χειμώνα και την πιθανή αύξηση νοσηλειών και θανάτων στην Ευρώπη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), προκύπτει ότι έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής σε τουλάχιστον 36 Πολιτείες και οι υγειονομικοί αναμένουν ότι θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες..

ECDC: Η μετάλλαξη «Όμικρον» του κορωνοϊού πιθανότατα θα είναι κυρίαρχη στις αρχές του 2022

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η μετάλλαξη «Όμικρον» του κορωνοϊού πιθανότατα θα είναι κυρίαρχη στις αρχές του 2022, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η παραλλαγή «Δέλτα» παραμένει η πιο διαδεδομένη. Η εμφάνιση της παραλλαγής ανησυχίας «Όμικρον», όπως αναφέρει το ECDC εγείρει σοβαρές ανησυχίες λόγω των προκαταρκτικών αναφορών για σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης και πιθανή ανοσολογική διαφυγή σε σύγκριση με την παραλλαγή «Δέλτα».

Παρόλο που τα περιστατικά της «Όμικρον» τα οποία αναφέρθηκαν αρχικά στην ΕΕ/ΕΟΧ συνδέονταν με ταξίδια, καταγράφεται πλέον ένας αυξανόμενος αριθμός περιστατικών που έχουν αποκτηθεί εντός της ΕΕ/ΕΟΧ, μεταξύ άλλων ως τμήματα ομάδων και εστιών. Τα περιστατικά ανιχνεύονται επίσης μέσω αντιπροσωπευτικών δειγματοληψιών σε συστήματα παρακολούθησης ρουτίνας. Αυτό δείχνει ότι η κοινοτική μετάδοση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και ότι αναμένεται περαιτέρω ταχεία αύξηση του αριθμού των περιστατικών τους επόμενους δύο μήνες.

Κατά το ECDC, τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την «Όμικρον» στον πληθυσμό της ΕΕ και του ΕΟΧ. Ωστόσο, ακόμα κι αν η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την εν λόγω μετάλλαξη είναι ίση ή χαμηλότερη από τη σοβαρότητα της «Δέλτα», η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των περιπτώσεων θα αντισταθμίσουν γρήγορα τα τυχόν οφέλη μιας πιθανόν μειωμένης σοβαρότητας. Ως εκ τούτου, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η «Όμικρον» θα προκαλέσει πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις που λαμβάνουν υπόψη μόνο τη «Δέλτα».

Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ως προς τα εμβόλια, σύμφωνα με το ECDC, έναντι των σοβαρών εκβάσεων που προκαλούνται από την «Δέλτα» παραμένει υψηλή. Από τις 9 Δεκεμβρίου 2021, η σωρευτική πλήρης πρόσληψη του εμβολίου COVID-19 στον συνολικό πληθυσμό της ΕΕ/ΕΟΧ είναι 66,8%. Συνολικά, η πρόοδος στη λήψη παραμένει άνιση μεταξύ των χωρών, με τέσσερις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να αναφέρουν ακόμη λιγότερο από το 50% της πλήρους πρόσληψης εμβολίων στον συνολικό πληθυσμό τους. Επιπλέον, εξακολουθούν να μην υπάρχουν επαρκή δεδομένα από την πραγματική ζωή σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ σε σχέση με την μετάλλαξη «Όμικρον».

Το ECDC σημειώνει ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σχετικά με σοβαρές συνέπειες που προκαλούνται από τη «Δέλτα» και πιθανώς την «Όμικρον», οι αναμνηστικές δόσεις θα αυξήσουν την προστασία, με τον αντίκτυπο στον πληθυσμό να αναμένεται να είναι υψηλότερος εάν η αναμνηστική δόση χορηγηθεί στο μεγαλύτερο μέρος των ενηλίκων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφαλή και αποτελεσματική χορήγηση της αναμνηστικής δόσης ήδη τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού. Η συντόμευση του διαστήματος χορήγησης σε τρεις μήνες μπορεί να απαιτήσει προσαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάπτυξης εμβολίων.

Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται

Ως απόκριση στην υψηλή συχνότητα εμφάνισής της, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με το ECDC, θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται από όλες τις χώρες και δεδομένης της επικείμενης πιθανής κυριαρχίας της «Όμικρον», αυτές πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω χωρίς καθυστέρηση. Δηλαδή, μέτρα όπως η μείωση των επαφών, η αποφυγή μεγάλων δημόσιων ή ιδιωτικών συγκεντρώσεων, η χρήση μάσκας, η τηλεργασία, οι εκτεταμμένοι έλεγχοι και η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Όπως επισημαίνεI το ECDC, η άμεση ενίσχυσή τους θα επιβραδύνει την εξάπλωση της «Όμικρον», για να επιτρέψει στις χώρες να κερδίσουν χρόνο για περαιτέρω ανάπτυξη εμβολιασμών, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, και να αποτρέψει μια ξαφνική υψηλή επίδραση από την εξάπλωση αυτής της παραλλαγής.

CDC: Η Όμικρον έχει χρόνο διπλασιασμού περίπου δύο ημέρες

Τα πρώτα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή «Όμικρον» του SARS-CoV-2 είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, ανέφερε η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Ροσέλ Ουαλένσκι.

Τα στοιχεία από τις πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η «Όμικρον» έχει χρόνο διπλασιασμού περίπου δύο ημέρες, σημείωσε η Ουαλένσκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής σε τουλάχιστον 36 Πολιτείες και οι υγειονομικοί αναμένουν ότι θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Ουαλένσκι, οι ειδικοί αρχίζουν να παρατηρούν ότι τα περιστατικά αυξάνονται μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ενοίκων των κέντρων ευγηρίας. Μεταξύ εκείνων που έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι δέκα φορές χαμηλότερος. Εκτιμάται ότι το 3% όλων των κρουσμάτων στις ΗΠΑ οφείλεται στην «Όμικρον».

Φάουτσι: Η εξουδετερωτική δράση των δύο δόσεων του εμβολίου της Moderna είναι «σημαντικά χαμηλή» απέναντι στην παραλλαγή «Όμικρον»

Η εξουδετερωτική δράση των δύο δόσεων του εμβολίου της Moderna για την Covid-19 είναι «σημαντικά χαμηλή» απέναντι στην παραλλαγή «Όμικρον», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων (NIAID), επικαλούμενος στοιχεία που έχει συλλέξει ο οργανισμός αυτός.

Ωστόσο, η ενισχυτική δόση επαναφέρει τη δράση του εμβολίου της Moderna «εντός της ακτίνας εξουδετέρωσης της «Όμικρον», επισήμανε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τον Φάουτσι, δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για μια ενισχυτική δόση που θα στοχεύει συγκεκριμένα την παραλλαγή αυτήν.

 

Διαβάστε ακόμη...