Άγνωστο πότε θα έρθουν στην Ελλάδα τα παιδικά εμβόλια που είναι σε έλλειψη

VACCINE.jpg

Ασαφές παραμένει πότε και σε τι βαθμό θα αποκατασταθεί η πλήρως η επάρκεια της ελληνικής αγοράς με μια σειρά εμβόλια που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού όπως αυτά για τον κοκκύτη, παρά την προ μιας εβδομάδας δέσμευση του υπουργείου Υγείας για την προώθηση λύσης εντός 10ημέρου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΕΟΦ, οι ελλείψεις εμβολίων είναι ένα ζήτημα που παρουσιάζεται συχνά και απασχολεί τη διεθνή κοινότητα και το οποίο μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν. Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί, εντάσσονται και οι ελλείψεις των εμβολίων που παρουσιάζονται τον τελευταίο χρόνο κι οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση των εμβολίων κοκκύτη παγκοσμίως σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής λόγω των αυστηρότερων ποιοτικών ελέγχων των προϊόντων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την «ισχύ» του ακυτταρικού αντιγόνου κοκκύτη.

Δεδομένης της αδυναμίας ασφαλούς πρόβλεψης για το μέλλον, επισημαίνει ο ΕΟΦ,  ήδη ισχύει απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών των συνδυασμένων εμβολίων που περιέχουν αντιγόνα κοκκύτη και τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη. Ο λόγος για τα εμβόλια ΤΕΤRAVAC & INFANRIX TETRA (τετραδύναμα εμβόλιο ένταντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας) και το εμβόλιο INFANRIX IPV HIB (πενταδύναμο εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου ινφλουένζας τύπου b).

Την ίδια ώρα, προς ομαλοποίηση φαίνεται πως βαίνει η επάρκεια της ελληνικής αγοράς σε άλλα είδη εμβολίων. Πιο συγκεκριμένα, από την πλέον πρόσφατη ενημέρωση του ΕΟΦ από τις τις φαρμακευτικές εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά, προκύπτουν τα εξής:

-Τα εμβόλια ΤΕΤRAVAC & INFANRIX TETRA (τετραδύναμα εμβόλιο ένταντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας) και το εμβόλιο INFANRIX IPV HIB (πενταδύναμο εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου ινφλουένζας τύπου b) παρουσιάζουν έλλειψη.

-To πενταδύναμο εμβόλιο PENTAVAC παρουσιάζει καθυστέρηση στην παράδοση η οποία αναμένεται να αποκατασταθεί μετά το τέλος Οκτωβρίου.

-Στην αγορά κυκλοφορούν κανονικά τα εξαδύναμα εμβόλια ΙΝFANRIX HEXA & HEXYON (εξαδύναμο εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου ινφλουένζας τύπου b και ηπατίτιδας, καθώς και το BOOSTRIX POLIO.

Όσον αφορά στα λοιπά εμβόλια, η έλλειψη του VARILRIX (εμβόλιο ανεμοβλογιάς) καλύπτεται από το VARIVAX, καθώς και η έλλειψη του HAVRIX (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Α) καλύπτεται από το VAQTA, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε η έκτακτη εισαγωγή για 25.000 δόσεις HAVRIX.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν την πιο πρόσφατη ενημέρωση που έχει γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ σχετικά με το θέμα από τις φαρμακευτικές εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, ο ΕΟΦ έχει ήδη προβεί στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών συνδυασμένων εμβολίων που περιέχουν αντιγόνα κοκκύτη (απόφαση ΕΟΦ 42701/13.5.14 & 58873/8.9.15) προκειμένου να διασφαλισθεί η επάρκεια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *