Άγνωστη λέξη η αντισύλληψη στην πλειονότητα των γυναικών

 
Από επιπολαιότητα και άγνοια χαρακτηρίζεται η σεξουαλική ζωή των Ελληνίδων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία η αντισύλληψη φαίνεται ότι είναι «άγνωστη» στην πλειονότητα των γυναικών, ενώ από την άλλη παρατηρούνται ιδιαίτερα στους νέους υψηλά ποσοστά εκτρώσεων, σεξουαλικών νοσημάτων και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.


Το ποσοστό των Ελληνίδων που χρησιμοποιούν το «χάπι» δεν υπερβαίνει το 4%, ενώ τα ποσοστά της Ευρώπης φθάνουν το 22% -23%.

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τις εκτρώσεις στην Ελλάδα, αφού το 12% των γυναικών έχει κάνει έκτρωση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την αναπαραγωγική του ικανότητα και την ψυχική του υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή του. Σε ποσοστό 80% οι γυναίκες με ενεργή σεξουαλική ζωή που δεν παίρνουν αντισύλληψη μένουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο. Ταυτόχρονα, όμως υψηλό είναι το ποσοστό ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στους εφήβους παγκοσμίως, αφού κάθε χρόνο περίπου 13 εκατ. κορίτσια κάτω των 20 ετών μένουν έγκυες, ενώ παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα σε εφήβους.

Τα παραπάνω ανέφερε ο διευθυντής της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Αριστείδης Αντσακλής σημειώνοντας ότι «παρά την πρόοδο, η χώρα μας έχει μείνει πίσω στο θέμα της αντισύλληψης».

Με σύνθημα «Διάλεξε Στάση: Αντισύλληψη ή Ανασφάλεια» ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία για την αντισύλληψη, υπό την αιγίδα της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού, στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

«Οφείλουμε να υποδείξουμε στις νέες κοπέλες τις επιλογές αντισύλληψης που έχουν», είπε ο καθηγητής παρουσιάζοντας την ιστοσελίδα www.your-life.gr έναν πλήρη οδηγό αντισύλληψης για τη σύγχρονη γυναίκα με πληροφορίες για όλα τα είδη αντισύλληψης, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, με στόχο την αποφυγή των σεξουαλικών νοσημάτων και το ασφαλές σεξ.

«Σε αυτήν μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, πολύ κατανοητά δοσμένες. Και το σημαντικότερο είναι πως μπορούν να μας γράψουν τις ερωτήσεις τους, ώστε να τις απαντήσουμε κατά περίπτωση», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τρεις νέες γυναίκες από τον καλλιτεχνικό χώρο , η Τάμτα, η Μαίρη Συνατσάκη και η Άννα Πρέλεβιτς, είναι οι πρέσβειρες της εκστρατείας, με στόχο να εμπνεύσουν, να αφυπνίσουν και να ευαισθητοποιήσουν τις νέες γυναίκες να λάβουν τη σωστή ενημέρωση για μια υγιή και ασφαλή σεξουαλική ζωή.

Η καμπάνια ενημέρωσης θα διαρκέσει όλο τον χρόνο και θα περιλαμβάνει πολλές παράλληλες δράσεις, με εκδηλώσεις για νέους, εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, στο Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού, που τελεί υπό την ευθύνη του επίκουρου καθηγητή Πέτρου Δρακάκη και τη διεύθυνση του καθηγητή Αριστείδη Αντσακλή, λειτουργεί συμβουλευτική γραμμή στο 2103381776, που την απαντούν έμπειροι γυναικολόγοι και εξειδικευμένο προσωπικό.

Επισκέψεις στο Κέντρο πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 08:30 έως τις 13:00.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *