Αβέβαιη η οφέλεια των πολυβιταμινών στην καρδιά και τον καρκίνο

5FE8BF7FB689B1C1974E27FF68D9C79A.jpg

  Η λήψη βιταμινών και άλλων διατροφικών συμπληρωμάτων με ιχνοστοιχεία μετάλλων δεν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου ή καρδιοαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, που αξιολόγησε τα έως τώρα στοιχεία.

Η επιστημονική ετυμηγορία είναι ότι, προς το παρόν, είναι ανεπαρκή τα διαθέσιμα δεδομένα για να υποστηριχθεί πως αυτά τα σκευάσματα όντως έχουν ευεργετικό και προστατευτικό αποτέλεσμα, κάτι όμως που επίσης δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας, η αρμόδια κυβερνητική επιστημονική επιτροπή των ΗΠΑ εξέδωσε μια σύσταση, που επιβεβαιώνει το προηγούμενο συμπέρασμά της από το 2003, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατό να πάρει οριστική θέση ούτε κατά, ούτε υπέρ των πολυβιταμινών και των συμπληρωμάτων, όσον αφορά τα οφέλη τους για τον καρκίνο και την καρδιά.

«Αυτή τη στιγμή, οι επιστημονικές μας γνώσεις δεν είναι επαρκείς για να εκτιμήσουμε πόσο όφελος ή βλάβη προκαλείται από τη λήψη βιταμινών ή άλλων συμπληρωμάτων, αναφορικά με τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής δρ Μάικλ Λεφέβρ, καθηγητής του πανεπιστημίου του Μισούρι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι aμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Στέφεν Φόρτμαν του Κέντρου Ερευνών Υγείας Kaiser Permanente, που έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», αξιολόγησαν συγκριτικά 26 δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες σχετικές με την επίδραση των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Οι μελέτες, που κάλυπταν την περίοδο 2005 – 2013, αφορούσαν συνολικά πολλές χιλιάδες άτομα ηλικίας 22 έως 77 ετών (με μέση ηλικία άνω των 50).

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι, σε γενικές γραμμές, δεν υπήρχε διαφορά στους θανάτους μεταξύ των ανθρώπων που έπαιρναν πολυβιταμίνες και όσων έπαιρναν εικονικά χάπια (πλασέμπο) ή τίποτα. Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη θετική επίδραση των πολυβιταμινών πάνω στις καρδιοπάθειες, θανατηφόρες και μη. Μόνο δύο μελέτες έδειξαν μια μικρή μείωση στον αριθμό νέων περιστατικών καρκίνου σε βάθος δεκαετίας, όμως αποκλειστικά στους άνδρες.

Ο Φόρτμαν και οι συνεργάτες του συμπέραναν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι όντως οι πολυβιταμίνες και τα άλλα διατροφικά συμπληρώματα έχουν κάποια επίπτωση στον κίνδυνο καρκίνου ή καρδιοπάθειας μεταξύ των ενηλίκων.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν κάποιο όφελος σε βάθος χρόνου από τη λήψη των περισσότερων βιταμινών που παίρνουν οι άνθρωποι», δήλωσε, αν και, όπως παραδέχτηκε, «δεν είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς την επίδραση σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες».

Οι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα αφορούν τη βιταμίνη Ε και το βήτα-καροτένιο, για τα οποία τα πράγματα φαίνονται πιο ξεκάθαρα. Για την μεν πρώτη, η ετυμηγορίαείναι ότι δεν έχει κανένα όφελος στον καρκίνο ή στις καρδιοπάθειες, αλλά ούτε είναι βλαβερή, ενώ αντίθετα, το βήτα-καροτένιο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων ιδίως μεταξύ των καπνιστών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *