Στην πραγματικότητα, οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν αν τα παιδιά τους δεν ακολουθούν το ιδανικό διαιτολόγιο. Πολλά παιδιά μπορεί να αποφεύγουν αρκετές τροφές ή ακόμα και να τρώνε μόνο μία – δύο τροφές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όταν όμως δεν υπάρχουν σημάδια ότι το παιδί δεν τρέφεται σωστά και είναι υγιές (ψηλώνει, παίρνει βάρος, είναι ζωηρό και δραστήριο) τότε μπορείτε χωρίς άγχος να τους προσφέρετε ποικιλία τροφών σε κάθε γεύμα και να αφήνετε στα ίδια τη δυνατότητα επιλογής.
Καλό είναι το κυρίως πιάτο που προσφέρετε στα παιδιά σας να συνοδεύεται από σαλάτα, ψωμί και τυρί. Έτσι κάποια στιγμή το παιδί από μόνο του θα διαμορφώσει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Πολύ βασικό είναι να ακολουθείτε και οι ίδιοι μια ισορροπημένη διατροφή, μαγειρεύοντας ποικιλία τροφών. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες το παιδί να ακολουθήσει τις διατροφικές συνήθειες που του προτείνετε.
Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε σε εμφανή και προσβάσιμα για το παιδί σημεία υγιεινά σνακ (φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, γάλα) ενώ τα ανθυγιεινά σνακ (σοκολάτες, πατατάκια, μπισκότα) καλό είναι να αποφεύγετε να υπάρχουν στο σπίτι ή, αν υπάρχουν, να μην είναι σε εμφανή σημεία.
Αν το παιδί αρνείται να φάει κάποιες θρεπτικές και απαραίτητες τροφές, μπορείτε να του τις προσφέρετε μέσα σε άλλες τροφές που του αρέσουν ή μαγειρεμένες με τον τρόπο που το ίδιο το παιδί προτιμά.
Γάλα: Σε περίπτωση που το παιδί δεν πίνει το γάλα, τότε μπορεί να αντικατασταθεί με γιαούρτι. Επίσης ένας ακόμα έξυπνος τρόπος για να το πιει είναι να το σερβίρετε με τη μορφή μιλκσέικ με φρέσκα φρούτα όπως μπανάνα και φράουλα. Αν ο λόγος που το παιδί αποφεύγει να πιεί το γάλα του είναι η μυρωδιά του, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να του το προσφέρετε δροσερό σε ένα ποτήρι με καλαμάκι. Πολύ σημαντικό είναι να αποφύγετε την προσθήκη κακάου ή καφέ στο γάλα, γιατί έτσι εμποδίζεται η απορρόφηση ασβεστίου.
Φρούτα: Καλό είναι τα παιδιά να καταναλώνουν τουλάχιστον τέσσερα φρούτα ημερησίως. Σε περίπτωση που δεν τους αρέσουν τα φρούτα και δεν πίνουν ούτε φρουτοχυμούς, τότε μπορείτε να τους τα προσφέρετε με το γάλα όπως αναφέρθηκε παραπάνω ή να φτιάξετε μία φρουτόκρεμα με μπισκότα ολικής άλεσης.
Λαχανικά: Αν το παιδί δεν τρώει λαχανικά, τότε μπορείτε να το δελεάσετε με μία σπιτική μακαρονάδα όπου στην σάλτσα της θα έχετε βάλει λαχανικά όπως ντομάτα, κρεμμύδι, καρότα, μελιτζάνα, πιπεριά, κολοκύθι τα οποία νωρίτερα θα έχετε πολτοποιήσει στο μίξερ. Μια εξίσου δελεαστική πρόταση για το παιδί σας είναι μία σπιτική πίτσα με διάφορα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτα και κίτρινο τυρί. Οι πολυάσχολες μαμάδες μπορείτε, αντί για ζύμη πίτσας να χρησιμοποιήσετε πίτα για σουβλάκι ή αραβική πίτα.
Όσπρια: Η κατανάλωση τους μπορεί να συνδυαστεί με ρύζι. Πέρα από το γεγονός ότι το παιδί θα καταναλώσει το γεύμα του πιο ευχάριστα, το ρύζι συμπληρώνει τα αμινοξέα των οσπρίων και δημιουργεί ένα πλήρες γεύμα.
Κρέας: Πολλά παιδιά ακόμα και σε μεγάλη ηλικία αποφεύγουν το κόκκινο κρέας, το οποίο είναι πλούσια και απαραίτητη πηγή πρωτεΐνης. Μπορείτε να δελεάσετε το παιδί με σπιτικά σουβλάκια ή με σπιτικό χάμπουργκερ αλλά ακόμα και με μία μακαρονάδα με κιμά.
Αυγά: Τα αυγά ανήκουν στις τροφές που πολλά παιδιά αρνούνται να την δοκιμάσουν παρόλο που αγαπούν πολλές τροφές που τα περιέχουν (κέικ, τυρόπιτες κ.ά). Ποιο παιδί όμως μπορεί να αντισταθεί σε μία ομελέτα με τυρί, ψιλοκομμένα λαχανικά, πατάτες και ελάχιστο ελαιόλαδο;
Ψάρι: Συνήθως τα παιδιά μικρής αλλά και μεγάλης ηλικίας δυσανασχετούν με την κατανάλωση του, λόγω της ύπαρξης μικρών κοκάλων. Προσφέρετε στο παιδί μπακαλιάρο ή κάποιο μεγάλο ψάρι, ψαροκροκέτες ή ψάρι σε σουβλάκι με ντομάτα και πιπεριές, που τα χρώματά του θα εντυπωσιάσουν το παιδί.
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, σίγουρα θα πείσετε το αγγελούδι σας να αναθεωρήσει και να δεχτεί στο πιάτο του αρκετές τροφές.
Πηγή: mednutrition.gr