Η βόλτα στην παραλία για κολύμπι συνοδεύεται πάντα με την επιθυμία για φαγητό, το οποίο φυσικά πρέπει να απολαμβάνουμε μετά τις βουτιές στη θάλασσα.
Όλοι μας έχουμε λίγο-πολύ αναμνήσεις με τις οικογένειές μας να κάνουμε πικ νικ στην παραλία, με σπιτικό φαγητό που έχει φτιάξει η μαμά. Έτσι, μεγαλώνοντας δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κρατήσει αυτή τη συνήθεια και επιλέγουν να πάρουν μαζί τους φαγητό όταν πάνε για μπάνιο στη θάλασσα.
Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα τρόφιμα που επιλέγουμε να πάρουμε μαζί μας για να απολαύσουμε δίπλα στο κύμα.
Ένας γιατρός μοιράστηκε τα πέντε τρόφιμα που δεν θα έφερνε ποτέ στην παραλία λόγω φόβου για τροφική δηλητηρίαση, όπως αλλαντικά, φρέσκες σαλάτες, οτιδήποτε με μαγιονέζα, ωμό κρέας και προ-κομμένα φρούτα.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι 48 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν από τροφιμογενείς ασθένειες κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, στέλνοντας 128.000 στο νοσοκομείο και σκοτώνοντας 3.000 άτομα. Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πιο συχνές το καλοκαίρι επειδή τα βακτήρια μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα.
«Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι οι άνθρωποι να γυρίσουν σπίτι και να θυμούνται το ταξίδι στην παραλία επειδή αρρώστησαν», δήλωσε πριν από μερικές μέρες στην εκπομπή «Today» ο δρ Τζον Τόρες (John Torres), γιατρός από το Κολοράντο και ιατρικός ανταποκριτής του NBC News.
Ο Torres δήλωσε ότι τα σάντουιτς με αλλαντικά πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθούν.
Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά τη χρήση ισοθερμικής τσάντας φαγητού ή ψυγείου που μπορεί να διατηρήσει το περιεχόμενο κάτω από τους 40 βαθμούς Φαρενάιτ (4,4 βαθμούς Κελσίου). Τα βακτήρια αναπτύσσονται ταχύτερα μεταξύ 40 βαθμών Φαρενάιτ (4,4 βαθμών Κελσίου) και 140 βαθμών Φαρενάιτ (60 βαθμών Κελσίου), ένα εύρος που είναι γνωστό ως «επικίνδυνη ζώνη».
Μόλις βγάλετε τα σάντουιτς από το ψυγείο, έχετε γενικά δύο ώρες για να τα φάτε ή μία ώρα αν η εξωτερική θερμοκρασία ξεπερνά τους 32,2 βαθμούς Φαρενάιτ, λέει το USDA.
Φρέσκες σαλάτες
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Protection διαπιστώνει ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά -ιδίως το μαρούλι romaine, το iceberg, το σπανάκι και το λάχανο- αποτελούν πηγή τροφιμογενών ασθενειών.
Οι ΗΠΑ συνιστούν να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία της σαλάτας σας, να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε όλα τα πιάτα και τα σκεύη και να χρησιμοποιείτε διαφορετικά σκεύη κουζίνας για τα έτοιμα προς κατανάλωση κρύα πιάτα και τα ωμά τρόφιμα.
Φυλάξτε τη σαλάτα σας σε αεροστεγές δοχείο μέχρι να είστε έτοιμοι να τη σερβίρετε, συμβουλεύει ο Torres.
Οτιδήποτε με μαγιονέζα
«Η πατατοσαλάτα με μαγιονέζα είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα», δήλωσε ο Torres.
Ενώ το USDA έχει εκφράσει ανησυχίες για τη σπιτική μαγιονέζα, όταν πρόκειται για κρύες σαλάτες, ο Οργανισμός λέει ότι «ο κίνδυνος τροφικής ασθένειας έγκειται στο κύριο συστατικό, όπως τα αυγά ή το κοτόπουλο».
Τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται σε εσωτερική θερμοκρασία 71,1 °C (160 βαθμών Φαρενάιτ), ενώ το κοτόπουλο πρέπει στους 73,8 °C (165 βαθμούς Φαρενάιτ). Οι σαλάτες πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Ωμό κρέας
Ο Torres συμβουλεύει να μη φέρνετε στην παραλία ωμά ή άψητα κρέατα.
Το USDA λέει ότι, αν αποφασίσετε να κάνετε ένα μαγείρεμα στην παραλία, τρίψτε τη σχάρα πριν από τη χρήση, πλύνετε τα χέρια πριν και μετά τον χειρισμό ωμού κρέατος και πουλερικών, διαχωρίστε το ωμό κρέας, το μαγειρεμένο κρέας και τα λαχανικά και χρησιμοποιήστε θερμόμετρο τροφίμων.
Τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος πρέπει να μαγειρεύονται σε εσωτερική θερμοκρασία 62,7 °C (145 βαθμών Φαρενάιτ) με χρόνο ανάπαυσης τριών λεπτών. Τα ψάρια πρέπει να μαγειρεύονται στους 62,7 °C (145 βαθμούς Φαρενάιτ), ο κιμάς στους 71,1 °C (160 βαθμούς Φαρενάιτ) και ο κιμάς ή ολόκληρα πουλερικά στους 73,8 °C (165 βαθμούς Φαρενάιτ).
Τρώτε το κρέας εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα ή μίας ώρας εάν η εξωτερική θερμοκρασία φτάσει πάνω από τους 90 βαθμούς Φαρενάιτ, δηλαδή στους 32,2 βαθμούς Κελσίου.
Προ-κομμένα φρούτα
Μια μελέτη του 2021 σημείωσε ότι τα φρεσκοκομμένα φρούτα ενδέχεται να μολυνθούν κατά τη διάρκεια των φάσεων αποφλοίωσης, τεμαχισμού και συσκευασίας τους. Σαλμονέλα, E. coli, λιστέρια και νοροϊός είναι μεταξύ των κυριότερων παθογόνων παραγόντων που προκαλούν ανησυχία.
Ο Torres αναφέρει ότι τα προ-κομμένα φρούτα μπορούν, επίσης, να ζεσταθούν γρηγορότερα και να προσελκύσουν έντομα. Συνιστά να φέρνετε ολόκληρα τα φρούτα (όπως το καρπούζι) στην παραλία για να τα κόψετε εκεί, φροντίζοντας να καθαρίσετε τα χέρια σας, το μαχαίρι και το ξύλο κοπής πριν το κάνετε.