Τι είναι τελικά αυτό που μας κάνει να δείχνουμε γοητευτικοί; Το ερώτημα διαχρονικό και οι απαντήσεις πολλές και διαφορετικές. Νέα έρευνα, όμως, εστιάζει σε κάτι που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί έως τώρα. Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Zachary Estes από το Bayes Business School, μαζί με συνεργάτες από τα Πανεπιστήμια του Άμστερνταμ και της Καλιφόρνια, αποκάλυψε μια συναρπαστική σχέση μεταξύ του μεγέθους της ίριδας και της αντιληπτής ελκυστικότητας. Το σχετικό έγγραφο με τίτλο «Beauty is in the iris: Constricted pupils (enlarged irises) enhance attractiveness» δημοσιεύεται στο Cognition.
Η κόρη είναι ο κεντρικός, σκούρος κύκλος του ματιού και το μέγεθός της ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Περιβάλλεται από τον χρωματιστό δακτύλιο, που είναι γνωστός ως ίριδα. Στόχος της έρευνας ήταν να εμβαθύνει στο πώς τα φυσικά χαρακτηριστικά του ματιού -και ιδίως το μέγεθος της κόρης- επηρεάζουν το πόσο ελκυστικό φαίνεται ένα άτομο. Για να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, οι ερευνητές προχώρησαν στη διεξαγωγή 6 πειραμάτων. Στα πειράματα συμμετείχαν σχεδόν 3.000 συμμετέχοντες, στους οποίους παρουσιάστηκαν φωτογραφίες κεφαλής και εικόνες ματιών ατόμων με μπλε ή καστανά μάτια. Οι εικόνες υποβλήθηκαν σε ψηφιακή επεξεργασία, ώστε να παρουσιαστούν δύο εκδοχές: Μία με συρρικνωμένες και μία με διεσταλμένες κόρες.
Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα αυτών των προσώπων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πιο γοητευτικά θεωρήθηκαν τα πρόσωπα με μικρότερες κόρες και μεγαλύτερες ίριδες. Αυτή η προτίμηση ήταν σταθερή ανεξάρτητα από το χρώμα των ματιών, υποδηλώνοντας μια καθολική έλξη για τις μεγαλύτερες ίριδες. Για να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα δεν επηρεάστηκαν από το χρώμα ή φωτεινότητα της ίριδας, οι ερευνητές έδωσαν επίσης στους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν και ασπρόμαυρες εικόνες. Η προτίμηση για τα πρόσωπα με μικρές κόρες παρέμεινε σταθερή, υποδεικνύοντας ότι η έλξη προς τις μεγαλύτερες ίριδες έγκειται στην φωτεινότητα των ματιών και όχι στο χρώμα της ίριδας.
«Για περισσότερα από 50 χρόνια, οι έρευνες ήταν ασαφείς σχετικά με το αν οι διεσταλμένες ή οι συρρικνωμένες κόρες είναι πιο ελκυστικές. Τα ευρήματά μας αποσαφηνίζουν ότι οι συρρικνωμένες κόρες, που διευρύνουν την ίριδα και κάνουν τα μάτια να φαίνονται πιο φωτεινά, ενισχύουν την ελκυστικότητα», σχολίασε ο καθηγητής Zachary Estes από το Bayes Business School του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Αν και η εμφάνιση δεν είναι η μόνη πτυχή της ελκυστικότητας ενός ατόμου, η κατανόηση αυτών των λεπτών ενδείξεων μπορεί να είναι ευεργετική.
Η δρ. Maria Trupia, μεταδιδακτορική ερευνήτρια από τη Σχολή Διοίκησης Anderson του UCLA, πρόσθεσε: «Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική ελκυστικότητα επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων στη ζωή, γι’ αυτό και οι μελετητές έχουν περάσει δεκαετίες προσδιορίζοντας τα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την αντιληπτή ελκυστικότητα. Η έρευνά μας αποκαλύπτει ένα νέο χαρακτηριστικό: Το μέγεθος της κόρης του ματιού».
Η δρ. Martina Cossu από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ κατέληξε: «Κατά την περίοδο της Αναγέννησης, οι γυναίκες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν σταγόνες από το βότανο belladonna, για να αυξήσουν τη διαστολή της κόρης και να φαίνονται πιο ελκυστικές. Σχεδόν 400 χρόνια αργότερα, όμως, η μελέτη μας υποδηλώνει ότι τα φωτεινά μάτια με συρρικνωμένες κόρες είναι στην πραγματικότητα πιο ελκυστικά».