Το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το δέρμα μας, κινδυνεύει πλέον από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οι δερματολόγοι συνιστούν να προτιμούμε τη σκιά και να μην ξεχνάμε σε καμία περίπτωση το αντηλιακό μας. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία έχει πολύπλευρες επιδράσεις: θεωρείται μεν υπεύθυνη για την πρόκληση εγκαυμάτων, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος, αλλά έχει ευεργετικές επιδράσεις για τον οργανισμό, όπως η σύνθεση της βιταμίνης D. Στα θετικά, μια νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Dermatology προσθέτει και τη ρύθμιση του βάρους.
Μια ομάδα δερματολόγων από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ, με βάση τα εργαστηριακά τους πειράματα, συμπέραναν ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης, μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης και μετατρέπει το υποδόριο λίπος σε καφέ λίπος, αυξάνοντας έτσι τις ενεργειακές δαπάνες. Με απλά λόγια, αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη λύση παγκόσμιων προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία και οι μεταβολικές διαταραχές.
«Πρόσφατα στοιχεία έχουν υποδείξει ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία περιορίζει την αύξηση του σωματικού βάρους σε μοντέλα παχυσαρκίας σε ποντίκια. Το υποδόριο λίπος είναι ένα κρίσιμο όργανο για τη ρύθμιση της ενεργειακής ομοιόστασης. Παράλληλα με προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία στην παχυσαρκία και τις μεταβολικές διαταραχές, η ομάδα μας εμπνεύστηκε από την προηγούμενη ανακάλυψή μας ότι αν και οι υπεριώδεις ακτίνες δεν φθάνουν άμεσα στο υποδόριο λίπος όταν εκτίθενται στο δέρμα, μπορούν να ρυθμίσουν τον μεταβολισμό του υποδόριου λίπους. Αυτό μας οδήγησε στην υπόθεση ότι η έκθεση του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συστηματική ενεργειακή ομοιόσταση, γεγονός που μας ώθησε σε αυτή την έρευνα» εξηγούν οι πρώτοι συγγραφείς της μελέτης, Δρ Qing-Ling Quan, MD, Ph.D., και Δρ Eun Ju Kim, Ph.D., από το Τμήμα Δερματολογίας, Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ.
Τι περιλάμβανε το πείραμα
Η ερευνητική ομάδα, χωρίζοντας τα πειραματόζωα σε δύο ομάδες με διαφορετικά διατροφικά πλάνα -μια με κανονική δίαιτα και μια υψηλή σε λιπαρά- παρατήρησαν ότι όταν εκτίθεντο σταθερά σε υπεριώδη ακτινοβολία, παρουσίαζαν αυξημένη όρεξη λόγω μείωσης της λεπτίνης, μιας βασικής ορμόνης στη ρύθμιση της όρεξης. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε αύξηση του βάρους. Συνεπώς, διαπίστωσαν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία αναστέλλει την αύξηση του σωματικού βάρους ενισχύοντας την έκκριση του νευροδιαβιβαστή της νορεπινεφρίνης, ο οποίος όχι μόνο μειώνει τη λεπτίνη αλλά και αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες μέσω της μετατροπής του υποδόριου λίπους σε καφέ λίπος.
Όπως εξηγούν, η αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη, που οφείλεται στην αυξημένη όρεξη, μετατρέπεται σε θερμότητα και «καίγεται» πριν προλάβει να συσσωρευτεί στο υποδόριο λίπος, αποτρέποντας έτσι την αύξηση του σωματικού βάρους. Η αποκάλυψη του μηχανισμού με τον οποίο η υπεριώδης ακτινοβολία εμποδίζει την αύξηση του σωματικού βάρους θα μπορούσε να προσφέρει νέες προσεγγίσεις για τη ρύθμιση της διατροφής και την απώλεια βάρους, παρέχοντας καινοτόμες γνώσεις για τη διαχείριση της υγείας και της παχυσαρκίας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά την ανθρώπινη υγεία.
Παρόλα αυτά, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία χρειάζεται προσοχή: «Επειδή μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και να προάγει τον καρκίνο του δέρματος, συνιστάται η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και η προστασία του δέρματος με αντηλιακό. Έτσι, η ερευνητική μας ομάδα σχεδιάζει να διεξάγει μελέτες παρακολούθησης για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών που θα μπορούσαν να μιμηθούν τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας για την παχυσαρκία και τη ρύθμιση του μεταβολισμού» καταλήγει συν-συγγραφέας Dong Hun Lee, MD, Ph.D. από το Ινστιτούτο Βιολογίας Διεπαφής Ανθρώπου-Περιβάλλοντος, Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.