Κλειστοί χώροι όπως τα μπαρ και τα σούπερ μάρκετ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το γραφείο είναι κάποια περιβάλλοντα που ευνοούν τη διασπορά ιών και αυξάνουν την πιθανότητα για ένα «αθώο», ακόμα, κρυολόγημα. Αν τώρα πρέπει να αφήσουμε τον ιό να κάνει τον κύκλο του ως μόνη λύση, αξίζει να προσπαθήσουμε ώστε ο χρόνος που διαρκεί η λοίμωξη να κυλήσει όσο το δυνατόν «αναίμακτα», ακολουθώντας τα παρακάτω tips των ιατρών.
«Όχι» στα αντιβιοτικά
Τα επίμονα και αρκούντως ενοχλητικά συμπτώματα θα μπορούσαν να μας βάλουν στον πειρασμό για λήψη αντιβιοτικών, κίνηση παντελώς αναποτελεσματική και πρωτίστως επικίνδυνη.
Τα ανθεκτικά βακτήρια έχουν κηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία (ΠΟΥ) ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία σήμερα, με τις συνέπειες να μην περιορίζονται εκεί αλλά να εκτείνονται στο πολύτιμο μικροβίωμα του εντέρου.
«Τώρα αρχίζουμε να εκτιμούμε ότι υπάρχει πιθανή βλάβη σε ατομικό επίπεδο… Επειδή τα αντιβιοτικά δεν είναι επιλεκτικά και δεν ξεχωρίζουν μόνο τα κακά βακτήρια, η λήψη τους διαταράσσει το βακτηριακό μας μικροβίωμα και τώρα αρχίζουμε να μαθαίνουμε για τις αχνές και μερικές φορές επίμονες συνέπειες αυτού» σχολιάζει ο Δρ Tom Jenkins, γενικός ιατρός.
«Ναι» σε γιατροσόφια που ανακουφίζουν
«Εάν αρρωστήσετε, η ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντική, ξεκινώντας από απλά πράγματα. Είμαι υπέρμαχος του μελιού (σσ: μελιού manuka)· του γνήσιου μελιού manuka από τη Νέα Ζηλανδία, που έχει ένα εχέγγυο για την αντιβακτηριακή του δράση, τη μεθυλγλυοξάλη» αναφέρει ο πλέον δημοφιλής γιατρός της βρετανικής τηλεόρασης, Δρ Hilary Jones, συμπληρώνοντας πως το μέλι manuka καταπραΰνει από τον πονόλαιμο και συνδυάζεται με ζεστό νερό, λεμόνι και κανέλα για καλύτερα αποτελέσματα.
Μια ακόμα σπιτική θεραπεία που συστήνει το βρετανικό σύστημα υγείας μαζί με το ζεστό λεμόνι με μέλι για την ανακούφιση από τον βήχα, είναι τα φυτικά σκευάσματα με (νοτιο)αφρικανικό πελαργόνιο ή Pelargonium sidoides κατά την επίσημη ονομασία, κατάλληλο για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.
Pelargonium sidoides (Photo: Shutterstock)
Πρόκειται για ένα φυτό με καταγωγή από τη Νότια Αφρική και το Λεσότο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως για τη θεραπεία λοιμώξεων πριν από την ανάπτυξη των αντιβιοτικών. «Κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα», σύμφωνα με τον Δρ Jenkins , «η κλινική έρευνα έχει αρχίσει να επανεξετάζει αυτή την ξεχασμένη θεραπεία, ειδικά στη Γερμανία, και πιο πρόσφατα πλέον και εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα τη δημοσίευση πάνω από 70 προκλινικών και κλινικών μελετών αξιολογημένων από ομότιμους που υποστηρίζουν την επίδρασή του».
Προσοχή στη διατροφή και τον τρόπο ζωής
«Η διατροφή είναι πάντα σημαντική» υπενθυμίζει ο Δρ Jones, εξηγώντας πως ο συνολικά υγιεινός τρόπος ζωής που συμπεριλαμβάνει την άσκηση είναι κομβικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπερκατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα και ανθυγιεινές τροφές σίγουρα δεν βοηθούν, σε αντίθεση με την επαρκή πρόσληψη βιταμινών D C και ψευδαργύρου, ενώ «μερικές φορές τρόφιμα και βότανα όπως το σκόρδο και η εχινάκεια μπορούν να βοηθήσουν στο να διασφαλιστεί η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος».
Αν και προκρίνεται η ισορροπημένη διατροφή -πολλά φρούτα και λαχανικά, επαρκής πρωτεΐνη-, για τον διάσημο γιατρό «αξίζει πάντα να εξετάζετε το ενδεχόμενο μιας πολυβιταμίνης, η οποία σας δίνει λίγο απ’ όλα, ιδίως αν η διατροφή σας είναι περιορισμένη ή επιλεκτική με οποιονδήποτε τρόπο ή αν έχετε επιπλέον ανάγκες».