Τα λιγότερα γεύματα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Όταν η διαλείπουσα νηστεία έγινε μόδα μεταξύ των διασημοτήτων του Χόλιγουντ, οι σκεπτικιστές αρνήθηκαν να παραλείψουν τα γεύματα. Αλλά μια ανασκόπηση από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια (UGA) δείχνει ότι οι διασημότητες μπορεί να μην έκαναν λάθος.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι ένας συγκεκριμένος τύπος περιορισμένης διατροφής μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και να βελτιώσει τη συνολική υγεία σας. Γνωστή ως χρονικά περιορισμένη σίτιση, αυτό το είδος νηστείας σημαίνει λιγότερα γεύματα, διακοπή των σνακ αργά το βράδυ και μη κατανάλωση φαγητού για 12 έως 16 ώρες (κάτι που περιλαμβάνει τη νύχτα).

Μετά από μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση δημοσιευμένων μελετών που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, οι ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ του αριθμού των γευμάτων και της παχυσαρκίας ή του διαβήτη τύπου 2.

«Αυτό που διδασκόμαστε εδώ και πολλές δεκαετίες είναι ότι πρέπει να τρώμε τρία γεύματα την ημέρα και ενδιάμεσα σνακ», είπε ο Krzysztof Czaja, αναπληρωτής καθηγητής βιοϊατρικών επιστημών στο Κολέγιο Κτηνιατρικής της UGA. «Δυστυχώς, αυτό φαίνεται να είναι μία από τις αιτίες της παχυσαρκίας».

Ο τρόπος διατροφής των τριών γευμάτων και σνακ εμποδίζει τα επίπεδα ινσουλίνης να μειωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και, με την ποσότητα των θερμίδων και των σακχάρων που καταναλώνουν οι άνθρωποι κατά μέσο όρο, μπορεί να υπερφορτώσουν τους υποδοχείς ινσουλίνης του σώματος. Αυτό οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη και συχνά σε διαβήτη τύπου 2.

«Γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε σωματικό λίπος», είπε ο Czaja. «Δεν δίνουμε στο σώμα μας την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει. Η λήψη λιγότερων γευμάτων την ημέρα θα επιτρέψει σε αυτές τις εναποθέσεις λίπους να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας και όχι η ζάχαρη που καταναλώνουμε διαρκώς».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρονικά περιορισμένη σίτιση επιτρέπει στο σώμα να χαλαρώσει και να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να βελτιώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, την υγεία του εγκεφάλου και τον γλυκαιμικό έλεγχο. Μπορεί επίσης να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων κατά περίπου 550 θερμίδες την ημέρα χωρίς το άγχος της μέτρησης θερμίδων.

Επιπλέον, η ανασκόπηση προτείνει ότι η χρονικά περιορισμένη σίτιση μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών που είναι υπεύθυνες για την όρεξη και τα επίπεδα ενέργειας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nutrients.

Διαβάστε ακόμη...